Nytt fall tross sterk åpning på Oslo Børs

Internasjonal børsoptimisme preget Oslo Børs onsdag formiddag, men kraftig pluss ble snart snudd til minus. Hovedindeksen var til slutt ned 1,08 prosent til 344,28 poeng.

Også i resten av Europa var det slutt på optimismen fra tirsdag, som kom etter kraftige fall både i Oslo og i internasjonale markeder mandag. De viktigste europeiske børsene falt langt mer enn det norske aksjemarkedet.

I Paris var nedgangen på 5,45 prosent, 5,13 prosent i Frankfurt og 3,05 prosent i London.

I Oslo fikk hovedindeksen onsdag umiddelbart drahjelp av stigende oljepris, men også oljeprisen falt etter hvert, og hovedindeksen sank med den. Ved børsens stengetid hadde prisen på nordsjøolje falt med 0,35 prosent til 103,96 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen var nede i 80,15 dollar fatet etter et fall på over 2 prosent.

Mange tapere

Det ble omsatt aksjer for drøyt 7 milliarder kroner på Oslo Børs onsdag. Statoil klatret fra start, men endte til slutt på et fall på 1,81 prosent. Andre selskaper som slet voldsomt onsdag var DnB NOR (-2,94 prosent), Norsk Hydro (-3,72 prosent), PGS (-2,99 prosent), TGS-Nopec (-5,56 prosent), Aker Solutions (-4,01 prosent) og REC (-6,74 prosent).

Ett av lyspunktene var Yara. Det nest mest omsatte selskapet bak Statoil steg 0,25 prosent. Subsea 7-aksjen var enda hetere og steg 2,33 prosent. Dagens store vinner er utvilsomt DNO International som steg hele 12,52 prosent.

Langvarig fall

Finansmarkedene både i Asia og USA fikk et etterlengtet løft etter at den amerikanske sentralbanken lovte å holde renta rekordlav fram til midten av 2013. Etter en handledag med store svingninger endte Dow Jones-indeksen opp hele 3,9 prosent tirsdag. Men oppturen ble altså kortvarig.

I over en uke har aksjemarkeder over hele verden falt kraftig som følge av gjeldskrisen i eurosonen, frykt for ny økonomisk tilbakegang i USA og nedgraderingen av USAs kredittverdighet.