Store Norske inngikk forlik med kullfraktselskap

Gruveselskapet Store Norske på Svalbard har inngått et forlik med kullfraktselskapet Polar Coal AS. Forliket innebærer at det er blitt en løsning på voldgiftssaken.

På grunn av korrupsjonssaken som Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS har vært involvert i, valgte selskapet høsten 2010 å bryte kontrakten med Polar Coal KS om frakt av kull fra Svalbard.

En pågående voldgiftssak skulle ta standpunkt til krav og motkrav i sakskomplekset.

Tirsdag ble det inngått avtale mellom alle de involverte partene om forlik av alle krav som er knyttet til kontrakten. Innholdet i avtalen er ikke kjent.

Økokrim startet i februar 2009 gransking av tre langvarige, men ikke anbudsutsatte avtaler som Store Norske hadde gjort for henholdsvis sjøfrakt, trading og landtransport av kull. 17. november 2010 tok Økokrim ut tiltale mot Kristian Jebsens Rederi og tidligere administrerende direktør i Store Norske, Robert Hermansen, for grov korrupsjon. Bakgrunnen var blant annet at avdøde skipsreder Atle Jebsen fra 2006 til 2008 overførte snaut 4 millioner kroner til Hermansen, penger Økokrim mener ga rederiet en betydelig økonomisk fordel. Polar Coal er en del av Jebsen-konsernet.

Avtalen om skipning av kull mellom Store Norske og Polar Coal ble inngått sommeren 2007 og hadde en varighet på 15 år. (©NTB)