Nytt kultur-rådhus i Søgne

Nå starter byggingen av nytt bibliotek og renovering av rådhuset i Søgne. Arkitektkontoret A-lab står bak det nye prosjektet.

Hele Søgne rådhus skal bygges om, samt få en ny tredje etasje som blant annet gir muligheter for en utendørs scene. Det fremtidsrettede nye biblioteket blir dobbelt så stort som dagens bibliotek. Prosjektet utføres som generalentreprise med Br. Reme AS som entrepenør.

Det gamle biblioteket har i alle år vært lokalisert i kjelleren og har vært lite tilgjengelig. Ved å flytte deler av kommunens kontorarealer opp i den nye toppetasjen frigjøres areal på bakkeplan til bibliotek. De nye lokalene vil bli lyse og åpne. Vegger i glass benyttes mellom korridorer og fellesarealer for å spre mest mulig dagslys.

Ved å inkorporere biblioteket i utvidelsen av rådhuset forsterkes byggets identitet og rolle i Søgne sentrum. Det nye bygningsvolumet krager ut over Rådhusplassen og legger seg som en beskyttende baldakin for biblioteket under og fletter sammen gammelt og nytt, noe som gir rådhuset et spennende uttrykk. Biblioteket og resepsjonsarealenepå bakkeplan åpner seg mot omgivelsene og fungerer som forlengelse av Rådhusplassen i Søgne. Nybyggets eksteriør vil få et gyllent uttrykk i form av perforerte metallplater, mens eksisterende betongvegger og vindusprofiler males. Bruk av vertikale glassflater vil gjøre helhetsuttrykket moderne og inviterende.

I planleggingen har arkitektene benyttet seg aktivt av kontraster for å gjøre bygget enkelt å orientere seg i for alle byens innbyggere, også for handikappede. A-lab har utviklet et konsept som skal gi Søgne kommunes kultur- og administrasjon en imøtekommende og inviterende tilstedeværelse i byen.

Prosjektet er kalkulert til å koste 72 millioner kroner. Bygget skal ferdigstilles høsten 2012.