Uroen skaper tvil om den varslede renteøkningen

Norske økonomer er ikke lenger skråsikre på at Norges Bank vil heve styringsrenten kommende onsdag.

Børsfallet verden rundt sammen med uroen i finansmarkedene i Europa og USA har skapt tvil om sentralbanken vil gjennomføre renteøkningene, slik det ble varslet i forrige møte og i Pengepolitisk rapport.

– Det som virket opplagt i juni, er ikke lenger selvsagt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til NTB. Han mener argumentene for å heve styringsrenten fra 2,25 til 2,50 prosent er blitt dårligere den siste uka.

Det samme sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

– Det har skjedd ting i den senere tid som sentralbanken ikke kan se bort fra, sier Juel. Han understreker at det ikke er forhold her hjemme som tilsier en «vente og se»-holdning fra bankens side. Det er signalene om svak vekst i USA og den fortsatte usikkerheten omkring gjeldsforholdene i Europa som skaper usikkerheten, sier Juel.

Seniorøkonom Kyrre Aamdahl i DnB NOR Markets mener også at uroen i verden gjør det mer problematisk for hovedstyret i Norges Bank under rentemøtet kommende onsdag.

Aamdahl tror likevel sentralbanken vil legge stor vekt på å oppfylle sine egne strategier.

– Når hovedstyret har kommunisert til markedet en forventet renteøkning i august, skal det mye til for å endre den, mener Aamdahl.