Bruforskrift for fylkesveg på høring

Statens vegvesen har bruforskrift for fylkesveger ute på offentlig høring.

Behovet for forskrift om bruer, ferjekaier og andre bærende konstruksjoner på fylkesveg kom som en følge av forvaltningsreformen, hvor landets fylkeskommuner overtok som vegeier for en stor del av riksvegnettet fra 1. januar 2010.

- Ved at ansvaret nå i større grad deles på to forvaltningsnivåer og 19 selvstendige rettssubjekter, er det av hensyn til næringslivets og trafikantenes behov for nasjonale føringer som sikrer enhetlig standard også framover for disse konstruksjonene uavhengig av vegklasse og fylke. Utkastet balansere brukernes behov for forutsigbarhet og fremkommelighet mot hensynet til fylkeskommunenes handlefrihet, sier Olav Sætre i Statens vegvesen.

Forslagene i høringsnotatet vil ikke medføre økte kostnader for fylkeskommunene. Oppgavene som legges til Statens vegvesen svarer i hovedsak til dagens oppgaver, men økte formkrav vil gi en merutgift på anslagsvis 5-8 millioner kroner pr år for etaten. Kontroll og godkjenning kan i framtida øke noe ved nye kontraktsformer, endring av internasjonalt regelverk og lignende.

Etter at forslaget har vært på offentlig høring oversendes det til samferdselsdepartementet sammen med høringsuttalelsene til behandling. Det er departementet som bestemmer hva forskriften skal gå ut på og vedtar denne.

Det meste innen offentlig forvaltning og bransje- og brukerorganisasjoner er bedt om å uttale seg om utkastet. Høringsfristen er satt til 15. november.

Her finner du forslaget til bruforskrift for fylkesveg