Økt interesse for norsk vannkraft

Elve-Norge finkjemmes for mer kraft. 707 søknader om utbygging ligger til behandling i NVE. Kraftproduksjonen her i landet vil øke med 10 prosent dersom alle planene realiseres.

Norge er verdens sjette største produsent av vannkraft, og i et normalår er produksjonen om lag 124 terrawattimer (TWh). Søknadene som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har til behandling utgjør til sammen en produksjon på nærmere 12 TWh, og nye søknader renner inn, skriver Nationen.

– Vi har økt bemanningen for å holde søkerbunken noenlunde i sjakk, sier seksjonssjef Øystein Grundt i NVE.

Interessen for småkraftverk er hovedårsaken til pågangen. Det skyldes delvis at teknologien er blitt bedre, men ifølge Grundt er viljen til å investere i kraftutbygging er større enn før.

Naturvernere og kraftutbyggere er likevel stort sett enige om at Norge isolert sett ikke har behov for all vannkraften som kan produseres her i landet.

– Men om vi skal bidra for å nå Europas samlede behov for fornybar energi må vi gjøre noe, sier administrerende direktør Rein Husebø i Småkraft AS, en av landets største aktører i småkraftmarkedet.

Han får full støtte fra fagrådgiver Karl Kristensen i Bellona.

– Vi er i en akutt krise. Overgangen til fornybar energi går altfor langsomt. Vi trenger kraftutbygging og nye kraftlinjer for å få kraften fram til brukerne, sier Kristensen til Nationen.