Skanska med nytt asfaltverk i Oslo

På Filipstadkaia produseres det nå asfalt til veiene i Oslo og Akershus. Skanska Asfalts fabrikk lager asfalt til fem kilometer vei hver dag.

Fabrikken produserer asfalt fem dager i uka, hovedsakelig på dagtid. 30 til 50 asfaltbiler vil daglig hente asfalt fra anlegget, skriver Oslo Havn på sine nettsider.

Av hensyn til fremkommeligheten på høytrafikkerte veier ønsker Statens vegvesen at noen veier asfalteres når det er lite trafikk. Det medfører at det også vil bli produsert mellom 20 og 30 skift på natt i året. Høysesongen for asfalt er fra påske til oktober/november, men det vil også være noe produksjon på vinteren.

Støyskjermer
- Vi er opptatt av å være til minst mulig sjenanse for naboene. Derfor setter vi opp støyskjermer rundt anlegget, i tillegg til at vi har ekstra lydisolering av fabrikken, forteller prosjektleder i Skanska, Håkon Lyngdal. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har godkjent anlegget.

Hver dag vil det lages rundt 1500 tonn asfalt som tilsvarer ca 5 km vei.

Asfalt gjenvinnes
Fabrikken har et mål om at gammel asfalt som freses opp fra veiene rundt Oslo skal gjenbrukes i den nye. Da sparer en både stein og bitumen. Gjenbruk av asfalt sammen med at asfalten produseres i nærheten av der den skal legges, gir miljøgevinst.

Går på gass
Asfaltfabrikken er helt ny og moderne, og ble satt opp på Filipstad i mai/juni. Fabrikken går på gass fordi dette er mer miljøvennlig enn fyringsolje som slike anlegg vanligvis går på. Avhengig av produksjon vil det være tre til fem personer som arbeider på fabrikken.