Rørleggerfirma selger minnearmbånd

Et rørleggerfirma har gjennom nettsiden minnearmbaand.com begynt å selge minnearmbånd for 129 kroner hvor de gir 35 kr til gjenoppbygging av Utøya.

Opprinnelig ville de gi 5 kroner videre til støtte til Utøya, men etter at VG og TV2 har gitt saken bred omtale, har firmaet økt beløpet til 35 kroner.

Kontaktpersonen for siden vet ikke hvor mye armbåndene koster å produsere, og vet ikke hvor mye firmaet tjener på salget. Frem til mandag kveld var det også usikkert hvilket formål pengene gikk til, skriver tv2.no.

Selskapet han representerer har imidlertid ikke noen avtale med AUF, og har heller ikke sagt fra til ungdomsorganisasjonen at armbåndene selges til inntekt for gjenoppbyggingen av Utøya.

Organisasjonsnummeret som står oppført på nettsiden er registrert på et enkeltmannsforetak. I Brønnøysundsregisteret står det at firmaet skal drive med «Annen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet».

Overfor VG Nett bekrefters det at dette er et rørleggerfirma. Det kommer også frem at mannen som eier firmaet, og som står bak nettsiden som selger armbåndene, ikke er tilgjengelig.

Adm. direktør Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS sier til Byggeindustrien at foretaket ikke er medlem hos dem.

– Jeg har ikke sans for denne type pengeinnsamling – i alle fall når det synes å ligge mer økonomiske hensyn bak innspillet enn ren idealisme. Dessuten er dette påfunnet ekstra ømtålig og lett kritikkverdig på bakgrunn av den tragedien som innsamlingen knytter seg opp mot. Å tjene penger på Utøya-tragedien anser vi helt uakseptabelt og som forening tar vi selvsagt klart avstand fra slike innsamlingsaksjoner som finner sted uten at det skjer i samråd med de som i tilfelle skal nyte godt av de innsamlede midlene, sier Backe.

Han tror ikke at dette kan skade rørbransjens omdømme hos det norske folk, selv om enkelte selvsagt vil ha meninger om det.

– Såpass tiltro til folks dømmekraft må vi tillate oss å ha, sier Backe.

Forbrukerpolitisk direktør Terje Kili i Forbrukerrådet ber ifølge TV 2 potensielle kjøpere om å være forsiktige.

- Generelt sett må jeg si at initiativet er godt, men det er flere ting vi stusser på ved denne nettsiden. For det første er det ikke etablert noe kontakt med involverte partene. Vi er skeptiske til slike initiativ hvis det ikke er etablert gode kontakter og kanaler til berørte partene, sier han.