Våt og varm sommer

Denne sommeren har vi opplevd den åttende mest regnfulle sommeren på over 100 år. Temperaturen har også vært høyere enn normalt over hele landet.

Flere steder i landet har det regnet unormalt mye. På landsbasis har det regnet 35 prosent mer enn hva som er normalt for juli måned, opplyser Meteorologisk institutt.

Plasket ned

Flere steder i Sør-Norge har det blitt satt nedbørsrekord. Notodden i Telemark ble i juli rammet av flom, som førte til at ni personer måtte evakueres fra hjemmene sine.

I Sogn og Fjordane regnet det hele 80,9 millimeter 25. juli. Så mye har det ikke regnet på et døgn i juli noen andre steder i landet.

Folk i Østfold og Agder har måttet ta fram paraplyen spesielt ofte. På Østlandet har det regnet 85 prosent mer en vanlig, men det er i Agder juli har vært den våteste siden år 1900. Det er målt mest nedbør i Gjerstad i Aust-Agder. 286,9 millimeter har det høljet ned der denne måneden.

Temperaturen i juli har gjennomsnittlig holdt seg 1,2 grader over normalen.

Fin juli i Nord

I Nord-Norge har det vært noen varme julidager. I Nordland har det også regnet mindre enn normalt, i motsetning til resten av landet. I Saltdal i Nordland har det regnet bare halvparten av det som er vanlig for juli. De har også hatt temperaturer som har ligget 2–3 varmegrader over normalen.

Den høyeste målte temperaturen i landet er det likevel nabofylket Troms som kan smykke seg med. I juli målte de en maksimumstemperatur på 31,4 grader.

Østfold og Oslo-området har hatt den varmeste gjennomsnittstemperaturen i juli med rundt 18 grader. Kaldest var det i fjellet i Oppland og Finnmark.

Hutrende 3,9 minusgrader er den kaldeste temperaturen målt i Norge i juli, på fjellet Juvvasshøe i Oppland.