Kongresslederne enige i ellevte time

Penger nok til én dags forbruk. Det var alt som var igjen i USAs statskasse søndag kveld da lederne i Kongressen endelig ble enige om et forslag til løsning på problemet.

Fakta om gjeldsforliket

* Avtalen om gjeldstaket som Republikanerne og Demokratene sier de er enige om, er ennå ikke vedtatt, men skal stemmes over i Kongressen.

* Senatorer fra begge partier har uttrykt støtte. I Representantenes hus er både konservative republikanere og liberale demokrater ventet å gi forslaget motbør.

* Forslaget innebærer at gjeldstaket i første omgang heves med minst 2.100 milliarder dollar.

* Statens utgifter skal over det neste tiåret reduseres med i underkant av 1.000 milliarder dollar.

* En spesialkomité satt sammen av politikere fra begge partier skal innen 23. november bli enige om ytterligere kutt verdt 1.500 milliarder dollar.

* Kuttene skal ifølge Det hvite hus ikke berøre de offentlige trygdeordningene.

* Rundt 350 milliarder dollar skal kuttes i forsvarsbudsjettet.

* Det ser ikke ut til at Demokratene får gjennomslag for kravet om økte skatter.

* Tea Party-bevegelsen har på sin side fått gjennomslag for at de folkevalgte innen året er omme skal stemme over å legge til en ny bestemmelse i grunnloven. Den forplikter Kongressen til å føre et balansert budsjett.

Ledere i begge partier i begge kamre i Kongressen er blitt enige om et forlik i saken som vil innebære at USA reduserer sitt budsjettunderskudd og samtidig unngår mislighold av statsgjelden, opplyser president Barack Obama.

De politiske ledernes forslag oversendes nå til Kongressen, hvor avstemninger ifølge presidenten er i vente i løpet av de kommende dagene.

Det kongresslederne har samlet seg om, er et forlik som vil innebære utgiftskutt på 917 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene. Samtidig skal det opprettes en tverrpolitisk kongresskomité som skal utarbeide en plan for ytterligere reduksjoner i budsjettunderskuddet på 1.500 milliarder dollar.

Totrinnsplanen har dermed en samlet ramme på om lag 2.400 milliarder dollar, tilsvarende 12.925 milliarder kroner.

Gjeldstaket heves
Sparetiltakene som kongresslederne nå legger opp til, har vært en forutsetning for heving av USAs gjeldstak, som i dag ligger på 14.300 milliarder dollar. Dette taket ble nådd allerede i mai, og USAs finansminister Timothy Geithner har gjort det klart at statskassen vil gå tom den 2. august om gjeldstaket ikke blir hevet.

Ifølge Obama vil kongressledernes kompromissforslag sikre mot mislighold av statsgjelden. Forliket vil innebære en heving av gjeldstaket på minst 2.100 milliarder dollar, opplyser en kilde i Det hvite hus ifølge nyhetsbyrået AFP.

En slik heving vil være nok til at Obama slipper en ny debatt om heving av gjeldstaket før presidentvalget i 2012.

Saken er likevel ikke over. En ny runde vil være i vente i november når den tverrpolitiske komiteen som ifølge forliket skal opprettes, etter planen skal legge fram sine anbefalinger for Kongressen.

Ifølge Obama er målet at Kongressen skal vedta spareplanen innen året er omme.

Usikker skjebne
Presidenten ber nå medlemmer av begge partier innstendig om å «gjøre det rette» og støtte forliket i de kommende avstemningene i Kongressen.

– Det vil gjøre oss i stand til å unngå mislighold, det vil gjøre oss i stand til å betale våre regninger, det vil gjøre oss i stand til å begynne å redusere budsjettunderskuddet på en ansvarlig måte, og det vil gjøre oss i stand til å ta fatt på den viktige oppgaven med å gjøre alt vi kan for å skape arbeidsplasser, få inntektsnivået opp og få økonomien til å vokse raskere, sier presidenten.

Alternativet, mislighold av statsgjelden, vil derimot være svært ødeleggende for økonomien, fastslår han.

Vanskelig kompromiss
Obama vedgår likevel han kunne sett for seg et bedre forlik. Ifølge ham har prosessen vært rotete og altfor tidkrevende.

– Er dette avtalen jeg ville foretrukket? Nei. Jeg mener vi kunne gjort de vanskelige valgene som er nødvendige om trygdereform og skattereform, alt nå, heller enn gjennom en spesiell komitéprosess i Kongressen, sier Obama.

Det er ventet at kongressledernes kompromissforslag vil bli vedtatt i Senatet allerede mandag.

Dets skjebne i Representantenes hus er derimot mer usikker. Det er ventet at en rekke representanter vil si nei, både i Republikanerne og i Demokratene.

– Vi er ikke ferdige ennå, fastslår Obama.