Hverdagen kommer

Hverdagen vil selvsagt komme til Norge etter den grufulle terrorhandlingen. Men det blir for mange en ny hverdag. Det som har skjedd har gjort noe med de aller fleste nordmenn. Folk er blitt mer åpen og varmere. Folket har stått sammen i den vanskelige uken som har gått.

Man har hevet sine roser i kampen for demokratiet. At en slik forferdelig hendelse skulle skje i fredlige Norge – og hvor en nordmann står bak – det er det vel få som har kunnet forestille seg.

I ukene og månedene som kommer vil myndighetene i detalj gå gjennom hele hendelsen. Alt som er gjort vil bli grundig evaluert. Håpet er at alle kan lære noe – og håpet er at dette skal bunne ut i enda mer sikkerhet uten at det betyr at offentlige bygg skal bli festningsverk. Men det blir nok ikke like enkelt å kjøre helt frem til de viktigste av statens kontorer med bil.

Nå går diskusjonen høyt om hva som skal skje i Regjeringskvartalet. Skal H-bokka rives eller skal den bevares? Mange ser på denne Høyblokka som et av Norges viktigste arkitektoniske bygg. Den er bygget i en tid hvor likhetsidialet sto sterkt. En av våre fremste arkitekter tegnet huset (Erling Viksjø).

Vi regner med at Statsbygg bruker den tid som trengs for å dokumentere skadene – og at man tar de riktige valg.

Mange er sterkt rammet av denne tragedien. De menneskelige tragediene er mange. Men det er også store materielle skader. Det hevdes at over 1000 butikker og kontorer i områdene rundt Regjeringskvartalet har fått til dels store skader. Byggenæringen vil få en stor jobb med å sette alt i stand igjen.

Les mer om Regjeringskvartalet her:

http://www.bygg.no/2011/07/en-fryktelig-uke