Milliardregning for staten

De første anslagene viser at gjenoppbyggingen av Regjeringskvartalet kan komme på 2,4 milliarder kroner.

NA24 har fått en vurdering av direktør i Oslo S. Utvikling, Paul E. Lødøen, som viser at utgiftene raskt kan komme opp i 2,4 milliarder. I tillegg har man utgiftene til husleie i den lange perioden gjenoppbyggingen vil ta.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg sier til NTB at staten er selvassurandør for bygningsmassen. Dermed er det ingen former for forsikringer som kommer til anvendelse.

Sikringsarbeidet startet

Njaa Rygh sier det blir en stor og vanskelig beslutning for regjeringen å avgjøre hva som skal skje med Regjeringskvartalet. Den eldste delen med blant annet finansministerens kontor er fredet, i høyblokken er det veggdekorasjoner i selve bygningsmassen som er utført av Picasso og for øvrig er det også mange historiske ting man må tenke over når bygningenes skjebne skal avgjøres. Njaa Rygh viser til at det også er kommet forslag om å bevare den 52 år gamle høyblokken som et minnesmerke.

Kommunikasjonsdirektør Njaa Rygh sier en prosjektgruppe har fått ansvaret for å avklare bygningenes sikkerhet før personell kan gå inn og utføre arbeider på området.

Kostbart uansett

Prosjektgruppen har knyttet til seg ekstern kompetanse på vurderinger av skadede bygninger. Arbeidet omfatter nå å avklare bygningenes bæreevne og behov for sikringstiltak slik at det kan igangsettes oppryddingsarbeid.

– Arbeidet er komplekst og risikofylt. Det stilles strenge krav til personlig sikkerhet for dem som deltar, sier Njaa Rygh.

Hun sier det er helt umulig å gi noen tidsramme for arbeidet.

– På kort sikt er situasjonen under god kontroll. Det viser seg at Oslo på ingen måte mangler adekvat bygningsmasse, sier Rygh som regner med at bare R5 kan tas i bruk uten videre mens de øvrige bygningene må rehabiliteres. (©NTB)