Ni av ti kom inn på videregående

Av nærmere 194.000 søkere til videregående skole, har ni av ti fått tilbud om plass i førsteinntaket. Rundt 85 prosent av disse kom inn på førstevalget sitt.

193.859 personer søkte videregående opplæring for skoleåret 2011-2012, viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Av disse har 176.233, eller nesten 91 prosent, fått tilbud om plass på videregående skole etter at alle fylkeskommuner i landet nå har gjennomført førsteinntaket. Dette er omtrent like mange som i fjor.

Andelen som ikke fikk tilbud om skoleplass er størst i Finnmark, med 12,2 prosent, og lavest i Oppland med 5,8 prosent.

Det var over 2.500 flere søkere til videregående opplæring i år enn i fjor. Søkertallet har økt i alle fylker, med unntak av i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, der antall søkere har gått ned noe.

Størst prosentmessig økning har det vært i Finnmark. Der var det 177 flere søkere i år enn i fjor, noe som tilsvarer en økning på 5 prosent.

Vanskeligst i Oslo

Over 150.000 søkere, eller 85 prosent, har fått tilbud om førstevalget sitt. Andelen som ikke har kommet inn på førstevalget sitt er størst i Oslo. Her har over 22 prosent, eller mer enn hver femte person, ikke kommet inn på den ønskede skolen og studieretningen.

I Vestfold derimot, som er der flest i landet fikk tilbud om førstevalget sitt, var det bare litt over 10 prosent som ikke kom inn der de ønsket. På landsbasis kom i gjennomsnitt circa 85 prosent inn på førstevalget sitt.

Mest populært

Studiespesialisering er det desidert mest populære utdanningsprogrammet, etterfulgt av helse- og sosialfag og teknikk og industriell produksjon. Antallet søkere til studiespesialisering har økt med 2,1 prosent fra i fjor til i år, mens helse- og sosialfag har hatt en økning på 3,5 prosent.

Størst prosentvis økning har det vært til utdanningsprogrammet service og samferdsel, med 5,2 prosent. Programmet i teknikk og industriell produksjon holder seg stabilt populært, og har bare hatt 0,9 prosent flere søkere i år enn i fjor.

Utdanningsprogrammene som har hatt størst nedgang i søkertall fra i fjor til i år er design- og håndverksfag og bygg- og anleggsteknikk, med henholdsvis 7,3 og 2,8 prosent færre søkere.

17.500 uten plass

Omtrent 17.500 søkere står foreløpig uten tilbud om skoleplass til videregående opplæring til høsten. Over 2.500 av disse har blitt avvist, mens 14.000 søkere står på venteliste. 60 prosent av dem som står på venteliste har rett til videregående opplæring gjennom ungdomsrett, voksenrett eller fullføringsrett, og er derfor garantert tilbud om skoleplass innen skolestart.

I hele landet er det så å si like mange gutter som jenter som har fått tilbud om skoleplass til videregående opplæring til høsten. Men på ventelistene er det er liten overvekt av gutter. På landsbasis er gjennomsnittlig 57,7 prosent av alle på venteliste gutter. Størst andel av gutter på venteliste er det i Buskerud, med 66 prosent.

Mange uten læreplass

Fristen for å søke videregående opplæring var 1. mars, men fylkene fortsetter å ta imot søkere etter at søknadsfristen har gått ut, og siden fristen har 6.000 personer søkt. Per 15. juli var det totalt 210.531 søkere til skoleplass og læreplass. Dette var nesten 3.500 flere enn i fjor.

Av årets søkere, søkte nesten 16.700 tilbud om læreplass. Omtrent 10.000 av disse har hittil fått plass. Det tilsvarer 59,3 prosent, og er en økning på 6,4 prosent siden i fjor. Formidling av læreplasser vil pågå utover høsten. (©NTB)