Store skader på Bratsbergbanen

Bratsbergbanen har fått omfattende skader etter helgens flom. Det vil ta uker før togtrafikken kan gå som normalt på strekningen.

Taper stort på flommen

Hydro Energi og Tinfos taper store penger på flommen i Notodden.

Det er et omfattende ras og trefall over høyspentlinjene nordøst for Svelgfoss-anleggene på Lienfoss som har satt de to store kraftprodusentene nærmest ut av spill.

Raset skjedde søndag etter den store flommen som følge av ekstremt store nedbørsmengder, skriver lokalavisa telen.no. En geolog skal befare området før det blir aktuelt å gå inn med mannskaper for reparasjon.

De to kraftprodusentene taper nå store penger. Hydro leverer kun til Notodden by, mens Tinfos leverer til egne husstander og kontorer.

Olav Ingolfsrud ved Tinfos A/S sier til avisen at de normalt skulle produsert 44 megawatt, men at de bare produseres 0,3 megawatt – eller knapt noe i det hele tatt. (©NTB)

 

E.coli i drikkevann

Det er oppdaget E. coli-bakterier i drikkevannet på Notodden. Nå pålegger kommunen alle om å koke vann som skal drikkes eller brukes til matlaging.

Det er den kraftige nedbøren natt til søndag som har medført bakterier i vannet, skriver telen.no. Ifølge miljøhygienisk avdeling er dette ikke en så alvorlig E. coli-type som folk har blitt alvorlig syke av under ulike E. coli-epidemier, men Notodden kommune vil ikke ta noen sjanser og ber alle koke vannet i noen dager framover.

Avdelingsleder Tore Hagen sier de ikke ønsker å uroe innbyggerne unødig.

– Men alle bør ta noen forholdsregler når slikt skjer, sier avdelingslederen. Koking av drikkevannet vil drepe bakterier og parasitter. Eventuelt må man kjøpe vann i en periode inntil ny beskjed blir gitt når vannprøver viser at vannet kan drikkes igjen, sier Hagen.

Hagen sier at noen i verste fall kan få tarm- og mageinfeksjoner, men tror ikke det vil få alvorlige følger.

– Likevel bør man være oppmerksom på det og eventuelt kontakte lege dersom man blir syke de nærmeste dagene, sier avdelingsleder Hagen. (©NTB)

 

Bratsbergbanen er betegnelsen på strekningen Nordagutu – Eidanger og er bindeleddet mellom Vestfoldbanen og Sørlandsbanen som den møter på Nordagutu stasjon.

Flomvannet begravde biler i de enorme massene, og togskinnene minner mer om hengebruer enn jernbanespor, melder NRK.

Tirsdag var fagfolk fra Jernbaneverket på Notodden for å vurdere situasjonen. De forteller at de aldri har sett så omfattende flomskader på denne banen noen gang.

Assisterende faglig leder i Jernbaneverket, Trond Killingdalen, forteller at en geolog har befart stedet, og at området skal sikres. Han vet ikke hvor lang tid det vil ta før togtrafikken kan gå som normalt igjen. Men trolig vil det ta flere uker før det kan kjøres tog på disse skinnene. (©NTB)