En ufattelig tragedie

Norge har stått stille. Et helt folk minnet alle dem som døde etter den grufulle tragedien som en gal mann har skapt. Våre tanker går til alle pårørende og til alle dem som har fått sine liv ødelagt. Det vil ta lang tid før alle sår gror. Norge og det norske folk har fått et arr for alltid. Slike tragedier er det ikke enkelt å gardere seg i mot. Men likevel er det viktig at alle sider i denne saken blir gjennomgått i detalj. Vi må for all del hindre at slikt skjer igjen.

I Norge er det mange som vil at vi skal være et fritt og åpent samfunn. Det skal vi selvsagt også ha. Men likevel bør vi skjerpe sikkerheten på noen områder. Vi vet at Statsbygg og andre har kjempet i årevis for å få stengt av Grubbegate i Regjeringskvartalet I Oslo slik at man ikke fritt kunne kjøre inn og parkere en bil. Det gjorde attentatmannen. Og i bilen lå gjødselbomben som skapte en slik forferdelig tragedie. Dette skapte den forvirring som drapsmannen hadde planlagt, slik at han kunne fortsette til Utøya for å fullføre sin grusomme plan.

Allerede i 2005 tok Statsbygg opp saken om å oppgradere sikkerheten i Grubbegata. Men i vårt politiske system tar det tid å få slike beslutninger gjennomført. Vi forstår at mange vegrer seg for å lage en festning midt i en hovedstad. Likevel mener vi at denne beslutningen har tatt alt for lang tid. Det er liten vist i å være etterpåklok, men vi må lære av slike hendelser. Når vi snakker om rikets sikkerhet, må det være mulig å vise litt større handlekraft.

Terrorhandlingen har medført mye materiell skade. Dette kan vi få ordnet opp i. Men tap av menneskeliv og alle smerte som følger med en slik hendelse, er og blir det store tapet.

Ellers får vi håpe at verdens rikeste land nå sikrer bevilgninger til bl a politiet slik at beredskapen til en hver tid er på topp. Når regjeringskvartalet skal bygges opp igjen, må man hele tiden tenke på sikkerheten.