Vil åpne landets største kobbergruve

Rett ved den nedlagte gruva i Repparfjord i Finnmark, kan Norges største kobbergruve være i gang om to år.

Med et lokalt utgangspunkt har interessentselskapet Nussir arbeidet for å realisere gruvedrømmen i Kvalsund. Nylig ble det hentet inn fersk kapital og gjort endringer på eiersiden.

– Vi er i ferd med å gå fra en gründerfase til å bli et industrielt selskap. Målet er å starte i løpet av 2013, sier administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir til NTB.

Rik forekomst
Han plukker opp en irrgrønn stein som avslører at det var her, på Ulveryggen, at Folldal Verk drev ut kobber i årene 1972 til 1987. Fra det forblåste nedlagte dagbruddet kan vi også se nabofjellet Nussir der selskapet håper å komme i gang.

Nede ved fjorden ligger oppredningsverket og utskipningskaia som kan komme i bruk igjen dersom gruvedriften blir startet.

Dersom planene blir gjennomført, blir Nussir-gruva tre ganger større enn noen tidligere norsk kobbergruve.

– Nussir er noe så sjeldent som en kobberforekomst som er oppdaget i moderne tid, og som ikke er rørt av gruvedrift fra før. Et slikt nytt gruveprosjekt fra bunnen av har vi ikke opplevd på flere tiår i Norge, sier Rushfeldt.

Stort potensial
Etter at den nye forekomsten ble undersøkt med moderne metoder i 2007, har det vært en utfordring å finne avgrensningen av den rike kobberåren. Den kommende gruvesjefen vet at det er metaller for i alle fall 15 milliarder kroner i det urørte fjellet basert på dagens priser. I tillegg kan det drives ut metaller for ytterligere 2 milliarder kroner på Ulveryggen. Men forekomsten er sannsynligvis mye større enn kartleggingen så langt har avdekket.

– Nussir-forekomsten er stor. Den inneholder også en miljøvennlig utgave av kobbermalm. Innslagene av tungmetaller og svovelkis som gir uheldige avrenninger er ikke til stede her på samme måte som vi kjenner det fra Røros og Sulitjelma, sier Rushfeldt.

Utfordrende
Han har som mål å starte moderne gruvedrift i den sjøsamiske og fraflyttingspregede finnmarkskommunen. En konsekvensutredning for driften skal ut på høring lokalt. Den forteller at selskapet vil opprette et sjødeponi i Repparfjorden. Laksefiskerne i Repparfjordelva er ikke begeistret.

– Det blir en krevende oppgave å innfri forventningene som stilles til moderne gruvedrift. Vi skal drive med så små utslipp som mulig, i et samisk område og i tråd med den nye mineralloven, sier han.

Avtale
Nussir har som første selskap inngått en intensjonsavtale med Sametinget i tråd med Sametingets mineralveileder. Intensjonsavtalen regulerer forhandlingene om konsesjonssøknaden om gruvedrift.

– Vi har som mål å skape aksept for driften. Det skal helst være en allmenn aksept. Det betyr at de som blir berørt – lokalbefolkning, brukere av området, fritidsinteresser og de samiske interessene – skal bli hørt, sier Rushfelt.

Han ser det som avgjørende for alle som ønsker å starte mineraldrift i nordområdene å avklarte forholdet til de samiske interessene.

– Det handler først og fremst om å ha tid til å lytte til hva de samiske interessene i området sier og hva man må gjøre for å tilpasse seg hverandre, sier Rushfeldt.

Enten eller
Nils Martin M. Sara representerer reinbeitedistrikt 22, som vil bli mest berørt av en kommende gruvedrift i Kvalsund.

– Jeg har ingenting å utsette på selve dialogen med Nussir, selv om vi ikke bestandig kan dele de samme erfaringene. Nussir er først ute i en ny utvikling som er veldig skremmende for oss som driver med reindrift, sier Sara til NTB.

Han understreker at det er de samme områdene reindriften og gruveindustrien vil kjempe om.

– Vi har en veldig dårlig følelse for det som kan skje. Blir det drift, må vi redusere reintallet i området. De andre inngrepene som har skjedd i området har ført reindriften nært tålegrensen. Med nye inngrep i området er det noen som må legge ned, sier Sara til NTB.