Statsbygg vet ikke om Høyblokka må rives

Statsbygg sier at man fremdeles ikke har oversikt over skadeomfanget etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet. Det er derfor fortsatt usikkert om det kan bli nødvendig å rive noen av byggene.

Det som trolig var en bilbombe har ført til store skader på flere av byggene i Regjeringskvartalet.

- Vi har forløpig ikke oversikt over skadeomfanget. Området er ikke frigitt, så vi har ikke inngående kjennskap til hvor store skader det er på bygningene. Men vi kan se at det er skader på Høyblokken, R4 er hardt rammet, S-blokken er skadet og det er også Y-blokken, selv om sistnevnte kan ha noe mindre skader enn de øvrige byggene. Men vi må inn og se på skadene for å si noe mer eksakt rundt skadeomfanget, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg til Byggeindustrien.

Hun sier at det kan være strukturelle skader på byggene, og at det kan være rasfare. Njaa Rygh ønsker ikke på nåværende tidspunkt å ta stiling til om noen av byggene må rives.

Kraftig eksplosjon
Hun kan fortelle at det må ha vært en meget kraftig eksplosjon.

- Det har vært et enormt trykk. Det kan vi blant annet se på at det ikke er vinduene i seg selv som ødelagt, men hele rammen som er blåst inn. Det er ikke tvil om at det er store skader på byggene, legger hun til.

Ifølge Njaa Rygh skal det ikke være skader på R6 som er under oppføring.

Mange trenger kontorplass
Statsbygg, som forvalter regjeringsbyggene, har sammen med brukerne en stor utfordring med å finne nye kontorløsninger.

- Det er Statsbygg sin oppgave å finne egnende lokale for statsforvaltningen sammen med brukerne. Det er noen tusen mennesker som trenger ett nytt arbeidssted, sier hun.

Njaa Rygh forteller at dette er en høyt prioritert oppgave.

- Det er en særdeles viktig del av Norges adminstrasjon som ble rammet av eksplosjonen, og vi jobber nå aktivt med dette, sier hun.

Ble varslet bruker
Njaa Rygh ble varslet om eksplosjonen av en av dem som har sitt arbeidssted i regjeringskvartalet. Hun ble oppringt av en medarbeider som hadde kontor i Høyblokken, og var på vei hjem for dagen. Han var på vei bort fra blokken og opplevde eksplosjonen på nært hold.

Njaa Rygh var da på ferie, og umiddelbart etter å ha avsluttet denne samtalen dro hun på Statsbyggs kontor, hvor flere sentrale personer i Stasbygg har vært samlet siden.

De står nå klar for når som helst å gå inn i det eksplosjonsskadede området. Der vil de gå inn og se på hvor omfattende ødeleggelser på bygningene det er snakk om.