Anders Behring Breivik terrorsiktet

Anders Behring Breivik (32) er siktet for både Oslo-bomben og Utøya-skytingen. Han er siktet i henhold til straffelovens paragraf 147a om terrorhandlinger.

Finansierte terror med kredittkort

Ved å ta opp kredittkortgjeld kan terrorister skaffe betydelig beløp på kort tid. Regjeringen vil vurdere å opprette et gjeldsregister.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik skal ifølge dagboken sin ha finansiert terrordåden med kredittkortgjeld. Han skal ha operert med 25 kort fordelt på 12 kredittkortutstedere, skriver Finansavisen.

Det finnes ikke noe sentralt gjeldsregister i Norge. Dermed er det relativt enkelt å skaffe seg en betydelig kredittkortgjeld på kort tid. Planene om gjeldsregister har vært luftet flere ganger tidligere, men nå vil myndighetene se på planene om et gjeldsregister på nytt.

Finanstilsynet er positive til å overvåke kredittkort tettere for å hindre at en person får tilgang til et stort antall kort.

– Vi gikk inn for et gjeldsregister i en høringsuttalelse i 2008. Hva som har skjedd etter dette er ikke kjent for oss, sier kommunikasjonssjef Kjetil Karsrud i Finanstilsynet til Finansavisen.

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, som har ansvaret for saken, sier at en utredning om gjeldsregister er like rundt hjørnet.

– Det pågår nå et utredningsarbeid som det tas sikte på skal være ferdig rundt årsskiftet. Vi vil konkludere så snart dette arbeidet er ferdigstilt, sier hun.

Arbeidet med utredningen er ifølge Westhrin uberørt av terrorhandlingene fredag. (©NTB)

 

Siktelsen innebærer en strafferamme på inntil 21 års fengsel. 32-åringen ble pågrepet fredag etter å ha skutt og drept minst 86 personer på Utøya og detonert en bombe ved regjeringskvartalet som tok sju menneskeliv.

Begge tallene er fortsatt usikre, og det søkes etter flere omkomne ved Utøya. Politiet har heller ikke oversikt over hva som eventuelt kan være i de ødelagte bygningene i Regjeringskvartalet. Politiet opplyste derfor på en pressekonferanse i Oslo lørdag morgen at man ikke kan utelukke at antall drepte kan bli høyere.

Saken er omfattende, understreket politiet. Riksadvokaten har beordret Oslo politidistrikt til å ha fullt ansvar for etterforskningen av begge sakene. Arbeidet med å etterforske skader, foreta tekniske undersøkelser og identifisere de drepte vil ta lang tid, opplyste politiet.

Kjerneområdet for eksplosjonen vil ikke bli frigitt før politiet har full oversikt over området. Politiet kunne også bekrefte lørdag at Anders Behring Breivik har synspunkter på høyresiden i politikken, og politiet kalte ham kristenfundamentalist.

Breivik ble pågrepet av politiets spesialtropp. Politiet beslagla da en maskinpistol. Fram til lørdag morgen hadde han sittet i uformelle samtaler med politiet, men dette vil utover dagen lørdag gå over til formelle avhør.

Politiet kunne lørdag morgen ikke si om Breivik har fått oppnevnt forsvarer.