Stoltenberg: En nasjonal tragedie

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kaller skytingen på AUFs sommerleir på Utøya for en nasjonal tragedie. Senere lørdag drar han til Sundvollen for å møte de overlevende og pårørende.

Det var en tydelig preget statsminister og Ap-leder som møtte pressen lørdag morgen i Oslo.

– Dette er et mareritt og ikke til å forstå, sa Stoltenberg.

Minst 86 unge mennesker ble drept i skytingen fredag.

– Det er ekstra vondt for meg fordi Utøya er et sted jeg har vært hver sommer siden 1974. Jeg har opplevd glede, engasjement og trygghet der. Nå er stedet blitt utsatt for brutal vold, og et ungdomsparadis er blitt forandret til et helvete i løpet av noen få timer, sa Stoltenberg.

Han sa på pressekonferansen at han kjenner personer som er involvert i tragedien, men ønsket ikke å gå inn på detaljer. Det er viktig at politiet håndterer saken på sin måte før man går ut med navn på enkeltpersoner, sa statsministeren.

Nasjonal tragedie
Stoltenberg sa det er vanskelig å uttrykke med ord hvor mye medfølelse han har med dem som er rammet.

– Det som skjedde på Utøya, er en nasjonal tragedie. Ikke siden krigen har Norge opplevd en større ugjerning. Minst 80 unge mennesker er revet bort. Vi har også mistet mennesker i Regjeringskvartalet. Det er et mareritt. Et mareritt for de unge som er blitt drept, for foreldre og søsken som brutalt blir konfrontert med døden, men også for dem som overlevde. Hver og én som var på Utøya, er rammet for livet, sa Stoltenberg.

Han skal i løpet av lørdag dra til Sundvollen og møte de overlevende og pårørende etter tragedien på Utøya.

Hjelpeapparat
Flere av statsrådene møttes fredag kveld og natt til lørdag. Regjeringen skal senere lørdag møtes for å diskutere situasjonen, og det flagges på halv stang fra alle offentlige bygninger.

Justisminister Knut Storberget (Ap) deltok på pressekonferansen med Stoltenberg lørdag morgen. Han kalte hendelsen for en ufattelig tragedie.

– Vi har i natt forsikret oss om at pårørendeapparatet som er etablert, er i virksomhet og tilstrekkelig for å møte de behov som mange mennesker møter de neste timene og dagene. Vi oppfordrer pårørende til å bruke oppgitte telefonnumre for å søke informasjon og bistand. Folk kan også ringe til kommunale legevakter for å bli satt i forbindelse med personell som kan gi tilstrekkelig hjelp, sa Storberget.

Når det gjelder etterforskningen, sa Storberget at alle tilgjengelige ressurser er satt inn. Han ønsket lørdag morgen ikke å diskutere hva mulige motiver kan ha vært.

– En person er pågrepet, og jeg ber om forståelse for at det er vanskelig for meg, og ikke riktig, å kommentere etterforskningen. Jeg henviser til politiet, sa Storberget.

Justisministeren sa at trusselnivået i Norge er en pågående diskusjon, og at nivået foreløpig er uendret.

– Det betyr imidlertid ikke at vi ikke har innført nye tiltak. Se dere rundt omkring i Oslo, sa han, og understreket at definisjonen av trusselnivået ikke nødvendigvis representerer rekken av tiltak som til enhver tid er iverksatt.

Takker for støtte
Stoltenberg understreket på pressekonferansen hvor viktig det er å bevare et åpent og trygt samfunn der folk kan debattere uten å føle seg utrygge. Det er denne kvaliteten som nå er angrepet og truet, og det er viktig å slå tilbake, sa statsministeren.

– Vi har aldri sett at så mange mennesker er blitt drept på én gang, i hvert fall ikke i fredstid. Apparatet vårt er fullt mobilisert og kan bistå de som føler utrygghet, sorg og som spør seg hva meningen er i dette, sa Stoltenberg.

Han takket det internasjonale samfunnet for alle støtteerklæringer og tilbud om hjelp.