Politiet tror norsk mann står bak angrep

Politiet ser en klar sammenheng mellom bombeangrepet i Oslo og skytingen på Utøya. Den norske mannen som er pågrepet etter angrepene, er blitt observert begge steder.

Minst ti mennesker ble drept på Utøya, mens sju er meldt omkomne i Oslo. Det er også flere alvorlige sårede etter angrepene.

– Mine tanker går først og fremst til de skadde, de omkomne og deres pårørende, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Han understreker at frykten nå ikke må ta overhånd.

– De som står bak dette, ønsker å spre frykt. Nettopp derfor må vi ikke la frykten ta overhånd, den må ikke få styre oss, sier Stoltenberg.

Kaos i Regjeringskvartalet
Einar Gerhardsens plass var et kaos av vridde vrakrester og forbrente bygningsmaterialer. Ikke ett vindu var intakt i høyblokka, inngangspartiet var blåst ut, det lå en utbrent bil på taket foran bygningen, og det var blodpøler på fortauet.

Røyken sivet fortsatt ut av bygningene etter at politiet og redningstjenesten hadde lett gjennom området etter sårede og drepte.

Løp for livet

Kort tid etter bomben i Oslo begynte en mann å skyte rundt seg på AUFs sommerleir på Utøya i Buskerud. 17 år gamle Ali Al-Hatem løp for livet for å komme unna drapsmannen.

– Kompisen min og jeg løp fra busk til busk og gjemte oss. Hver gang vi kom til en ny busk hørte vi stemmen hans bak oss, forteller han til NTB.

Flere skal ha svømt fra øya for å komme seg i sikkerhet. Ali ble hentet av foreldrene sine og storebror på pårørendesenteret på Sundvolden hotell, der overlevende, sårede og deres pårørende møttes etter tragedien. Bak seg har 17-åringen sitt livs mest rystende opplevelse.

Samme mann
Politiet tror at det er samme mann som står bak begge angrepene.

– Mye tyder på at mannen som ble pågrepet på Utøya, er den samme som ble observert utenfor Regjeringskvartalet, sier fungerende politisjef Sveinung Sponheim.

Mannen var ikledd en politigenser med politimerke, og han skal ha fortalt til ungdomspolitikerne i AUF at han var politimann og hadde blitt sendt ut på grunn av bomben i Oslo.

Terrorgruppe
Politiet har mistanke om at dette ikke er internasjonal terrorisme, men en lokal variant rettet mot det bestående politiske systemet.

– Vi vet ennå ikke hvilke våpen han har brukt, om mannen har operert alene om begge hendelsene eller tilhører en gruppe, sier Sponheim til NTB.

Stoltenberg sier at det er for tidlig å spekulere i gjerningsmenn og motiver.

– Situasjonen er meget uoversiktlig, sa en tydelig preget statsminister.

Internasjonal fordømmelse
Bombeangrepet i Oslo sentrum og skytingen på Utøya vekker enorm internasjonal fordømmelse. Utenlandske ledere omtaler angrepet som et feigt terrorangrep.

En lang rekke utenlandske politikere fordømmer terroren mot Norge. Flere har henvendt seg til Stoltenberg.

Både nordiske og europeiske statsministre og EUs president er blant dem som har kontaktet den norske regjeringen og statsministeren for å uttrykke solidaritet og medfølelse.