Store deler av første etasje i regjeringskvartalets høyblokk blåst ut

Bomben som gikk av i regjeringskvartalet fredag ettermiddag, blåste ut hele første etasje i hovedbygget. Flere omkringliggende bygg ble også rammet.

Politiet har bekreftet flere døde og flere skadde etter eksplosjonen. Det var like før klokken 15.30 at et høyt smell, etterfulgt av en stor, hvit sky, skjøt ut av hovedinngangen på høyblokken, Akersgata 42. Knust glass og planker ble slengt utover hele plassen. Trykkbølgen pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i VG-bygget og andre bygg på andre siden av plassen.

Stillhet
Umiddelbart etter eksplosjonen ble det helt stille på plassen. Ingen stemmer eller lyder hørtes fra bygget som huser Norges statsminister og regjering. Noen minutter etter eksplosjonen ble en blødende kvinne støttet mens hun tok seg ut av bygget. Ved veien, drøyt 50 meter fra hovedbygget, fikk en liggende, skadet mann hjelp av en kvinnelig vakt. Ambulansepersonell var også på plass noen minutter etter eksplosjonen, forteller NTBs reporter, som var like ved da eksplosjonen skjedde.

Første etasje i bygget, som besto av mye glass, er blåst ut, men selve betongkonstruksjonen og søylene i første etasje ser umiddelbart ikke ut til å ha fått skader.

Flere vinduer knuste i busskuret og bygget bak NTBs reporter, som sto på andre siden av plassen omkring 100 meter fra Høyblokken. Men trykket kjentes på den avstanden bare som et sterkt vindkast med sand i lufta.

Forkullet
På Akersgata-siden syntes ingen flammer eller varme, men på den andre siden, i Grubbegata, er det store ødeleggelser. Det var trolig her bomben gjorde størst ødeleggelser. En stor del av området er forkullet. Et utbrent bilvrak står utenfor, og det brenner og velter røyk ut av en nabobygning. Vrakrester ligger utover hele Einar Gerhardsens plass. Bygget som huset Olje- og energidepartementet, har også store skader etter eksplosjonen.