Ufattelige hendelser

Massakren på Utøya har kostet minst 86 personer livet. Skyteepisoden fant sted kort tid etter at sentrale deler av det offentlige Norge ble rammet av en kraftig eksplosjon i Oslo. En ufattelig tragedie har rammet landet vårt.

Det er ikke mulig å fatte hvilken tragedie Norge våknet opp til lørdag morgen. Minst 86 ungdommer er brutalt drept på Utøya, sannsynligvis av en og samme person. Opplevelsen de mange hundre ungdommene gikk gjennom fredag ettermiddag og kveld er det ikke mulig å forestille seg. Tragedien rammer et stort antall familier, og man frykter at antall omkomne kan stige ytterligere.

Eksplosjonen i Oslo, som trolig har utgangspunkt i en bilbombe, var rettet mot regjeringskvartalet. Politiet bekrefter at sju er omkommet og at flere er skadet etter bombeeksplosjonen. Bildene fra Oslo er rystende, og også det enorme omfanget av eksplosjonen gjør et kraftig inntrykk.

Redningsmannskapene har gjennomført et omfattende redningsarbeid og arbeidene pågår fortsatt.

Angrepene både i Oslo og på Utøya ser ut til å være begått av en norsk statsborger med en mulig tilknytning til et høyreekstremt miljø.

Dette er hendelser som helt klart kommer til å prege Norge som nasjon i lang tid fremover. Dette er den mest alvorlige hendelsen på norsk jord i moderne tid.

I dag går våre tanker til de familiene som har mistet sine kjære. Vi tenker også på alle dem som ligger skadet på sykehus. Men våre tanker går også til alle dem som på nært hold har opplevet grusomhetene.

Det at så mange mennesker har mistet livet på runn av en gal manns opptreden er meningsløs og ufattelig. For mange som overlevde vil denne hendelsen prege dem resten av livet.

De fjernsynsbildene vi har sett fra Oslo sentrum er rystende. Nå starter et stort og omfattende oppryddingsarbeid. Skadene på mange bygninger er svært omfattende. Om bygg må rives vil helt sikkert bli vurdert. Det blir nå foretatt en stor kartlegging. Mange av de byggene som ble hardest rammet, eies av Statbygg.

De materielle skadene kan repareres, men det at så mange liv er gått tapt – og det at mange mennesker har fått ødelagt sine liv - er en tragedie som ikke kan beskrives med ord.