76 personer drept

I den ufattelige massakren på Utøya er 68 personer nå bekreftet døde. Skyteepisoden fant sted kort tid etter at en kraftig bombe rammet regjeringskvartalet i Oslo. Vinduene ble blåst ut i en rekke bygg i sentrum. Åtte er bekreftet omkommet og flere er skadet etter den kraftige eksplosjonen.

Ber folk forlate Oslo sentrum

Politiet oppfordrer folk om å forlate Oslo sentrum, og unngå store ansamlinger etter bombeeksplosjonene.

Flere bygg hardt rammet

Flere bygninger i Regjeringskvartalet er rammet av eksplosjonen i Oslo sentrum. En rekke av byggene forvaltes av Statsbygg. To driftsansatte fra Statsbygg var på jobb, men begge disse er fysisk uskadet. Det er også bekreftet at ansatte og innleide ved prosjektkontoret til R6 er fysisk uskadet.

Dermed har tragedien på Utøya fått et langt større omfang enn først antatt. I tillegg er minst åtte bekreftet drept av eksplosjonen i regjeringskvartalet.

– Dette er en situasjon som påvirker oss alle sammen. Dette er en hendelse av katastrofalt omfang, sa politidirektør Øystein Mæland.

Kraftig smell
En av Byggeindustriens ansatte sier at han hørte et kraftig smell da han befant seg på St. Olavs plass, som er et godt stykke unna regjeringskvartalet. Hele området ristet. Han sier videre at det ligger glass over alt i Oslo sentrum.

Eksplosjonen rystet omådet ved regjeringskvartalet rundt klokken 15.20, Bygninger i et stort område i sentrum ble rammet av trykkbølgen fra eksplosjonen.

Vindusrekker i VG-bygget og byggene lenger nede i Akersgata ble blåst ut og drønnet fra eksplosjonen rystet bygningene. Mange personer lå blødende i gata utenfor, mange åpenbart truffet av glassplinter som falt fra de ødelagte vinduene.

Mer og mindre sjokkskade personer virret omkring i gatene.

Evakuert
TV-bildene fra det som ser ut som angrepets episenter, viste et digert krater i gata og en bil som lå fullstendig utbrent og veltet på siden, som om den var blåst over på siden. Bilen lå på plassen utenfor Høyblokka i regjeringenskvartalet, som statsminister Jens Stoltenberg bruker på vei til jobben hver dag. Hele lobbyområdet i Høyblokka er blåst ut og man kan se rett gjennom underetasjen i bygningen. Glass og bygningsdeler lå spredd utover gata og alle vinduene i Høyblokkas kantine var blåst ut og taket hang i laser. Det brøt ut brann både i Høyblokka og i nabobygget der Olje- og energidepartementet og Næringsdepartementet holder til.

Folk samlet seg

Kirsten Offerdal (51), redaktør i Nynorsk Pressekontor, var på vei ned Karl Johan da eksposisjonen skjedde.

– Jeg var ved hjørnet mellom Karl Johan og Møllergata da jeg hørte et enormt smell. Vinduene gikk i flere av byggene rundt meg, på begge sider av gata. Så kom et enormt lufttrykk, grågul røyk og en lukt av svovel. Folk stoppet opp og ble lammet, forteller hun.

På Stortorget hadde det samlet seg en stor menneskemengde, dette var fire til fem minutter etter smellet. Plutselig snudde hele mengden og løp bort fra Storgata, ned mot Akershus.

Fra 12. etasje i postgirobygget så Tina Holm masse ting som ble slengt opp i lufta da eksplosjonen skjedde.

– Det kom fra det bygget der helikopterlandingsplassen er, sier Holm til NTB.

Se video fra Oslo sentrum her