Plan for fornybar energi på plass på kort tid

Neste vinter skal regjeringens handlingsplan for å nå målet om to tredeler fornybar energi være klar.

EUs fornybardirektiv

* Fornybardirektivet ble vedtatt i EU i 2009. Det setter nasjonale mål for hvor stor andel av samlet energiforbruk i landet som skal være fornybar energi i 2020

* Målet er at EU skal øke sin fornybarandel fra 8,5 prosent i 2005 til 20 prosent innen 2020.

* Norge er i en særegen situasjon når det gjelder fornybar energi. Nesten hele vår elektrisitetsproduksjon er basert på vannkraft, som er fornybar energi. I 2005 var fornybarandelen i Norge på 58,5 prosent.

* EFTA-landende har sendt et EØS-vedtaksforslag til EU, hvor Norge forplikter seg til en økning innen 2020 på 9,5 prosent, altså til 67,5 prosent.

* Flere miljøorganisasjoner har gått hardt ut mot regjeringens fornybarsatsing, og hevdet at den kan være mye høyere.

* Blant annet er Sveriges mål 49,5 prosent, og Storbritannias mål er 15 prosent innen 2020.

(Kilde: regjeringen.no)

Olje- og energidepartementet (OED) starter nå arbeidet med en handlingsplan som skal sikre at Norge når EU-målet innen 2020 om at 67,5 prosent av all energiproduksjon i Norge skal være fornybar.

– En økning i den fornybare energiandelen med 9,5 prosent er mye, og vi må se offensivt på den gjeldende politikken vi har i dag. Vi må finne løsninger innenfor både privat og offentlig sektor for å få dette til, sier statssekretær i OED, Eli Blakstad (Sp).

Blant annet er Energi Norge, Statnett og Statkraft sentrale aktører i satsingen på fornybar energi. Blakstad mener samarbeidet med Sverige om et felles elsertifikatmarked og en nyskreven avtale med Enova om energieffektivisering vil komme godt med for å nå målet.

– Dette vil gi økte kostnader på noen områder, og innsparing på andre områder, sier Blakstad.

– Pruting
Bellona mener at regjeringen i diskusjonene med EU har prutet for å få ned på prosentandelen av den norske totale energiproduksjonen som skal være fornybar. Det avviser Blakstad.

– Vi har ikke forhandlet ned prosenttallet, vi har forhandlet med EU hva som er en fornuftig andel for Norge. Vi ligger allerede høyt sammenlignet med andre, for eksempel har Sverige forpliktet seg til 49,5 prosent, sier hun.

– Tapt ansikt
Bellona er imidlertid glade for at direktivet sannsynligvis innlemmes i norsk lov gjennom EØS-avtalen. Bellona-leder Frederic Hauge mener dette gir en helt ny forutsigbarhet for investorer og aktører på det fornybare energimarkedet.

– Dette gjør at vi får bekreftet og lovpålagt en plan om en økning av fornybar energi. Dette, sammen med satsingen på grønne sertifikater med Sverige, bedrer vilkårene for markedet, sier Hauge.

Han legger likevel vekt på at Norges ansikt utad i miljøsammenheng er svekket, og at Norge kunne forpliktet seg til et høyere prosenttall.

– Forhandlingene med EU under olje- og energiminister Ola Borten Moes ledelse har signalisert klart og tydelig at Norge ikke ønsker å spille en sentral rolle i EUs fornybare energiarbeid. Norge burde ha gått inn som en pådriver, og forpliktet seg til det dobbelte, mener Bellona-lederen.

– Ambisiøst
Etter fire års diskusjoner mellom EU og EFTA-landene, har EFTA-landene nylig sendt et utkast til et EØS-vedtak til behandling i EU. Her forplikter Norge seg til å øke sin andel fornybar energi til 67,5 prosent av all energiproduksjon i landet.

Statssekretær Eli Blakstad (Sp) fastholder at dette er en ambisiøs forpliktelse. – En økning fra 58,5 prosent fra 2005 og til 67,5 prosent i 2020 er ambisiøst, og det viser at vi er opptatt av å jobbe videre med vår fornybarsatsing, fastholder sier Blakstad overfor NTB.