Kan prisene temmes?

Det er høy befolkningsvekst i Norge. Ifølge tall fra SSB økte den norske befolkningen med 62 000 i 2010, og SSBs middeltallsframskrivning tilsier en fortsatt vekst på cirka 60.000 personer årlig de neste 10 årene.

Thor Eek

Administrerende direktør i Norske Boligbyggelag (NBBL)

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Thor Eek, NBBL

I tillegg har vi en intern flyttestrøm i Norge til de sentrale strøk. Etterspørselen etter boliger i de største bysentra blir derfor ekstra sterk, og faren for altfor stor boligprisøkning er til stede.

Boligbyggingen må økes
Den viktigste faktoren for å holde boligprisene på et akseptabelt nivå, er at det bygges nok boliger til alle. Med befolkningsveksten som forventes framover, er det nødvendig å bygge mange nye boliger for å unngå en for sterk prisvekst og at store grupper får en stadig høyere terskel inn på boligmarkedet.

Med den antatte befolkningsveksten og en fortsatt flyttestrøm til de store byene er Norske Boligbyggelag redd for at prisveksten blir for høy. For å motvirke dette må myndighetene legge til rette for større utbygging. Kommunene må sørge for at det planlegges og reguleres for et betydelig antall nye boliger – langt mer enn det som skal bygges. Uten et stort overskudd av planlagte og regulerte tomter for boligbygging får vi en mangel på byggeklare tomter som presser prisene opp.

Flere ikke-kommersielle utleieboliger til ungdom
Leieprisene har også steget kraftig de siste årene. Regjeringen bør sørge for at det bygges et stort antall nye studentboliger. I tillegg bør regjeringen tørke støv av tidligere planer om et «omfattende program for bygging av flere ikke- kommersielle utleieboliger».

NBBL mener at dette ikke kun skal begrenses til utleieboliger for vanskeligstilte, men også være et tilbud for ungdom som mer generelt har behov for en leiebolig før en eventuell drøm om kjøp av egen bolig kan bli en realitet. Et større innslag av studentboliger og ikke-kommersielle utleieboliger vil ikke bare være med å dempe leieprisnivået, men det vil også ha en positiv effekt i forhold til prisutviklingen; lavere leiepriser gir mindre prispress på boliger generelt.

Fordyrende forskrifter
En annen utfordring for boligprisutviklingen, er den effekt stadig nye krav gjennom lov og regelverk har påført de nye boligene. Vi har i løpet av de to, tre siste årene fått nye krav til energibruk. Nye krav om heis i alle bygg over to etasjer. Nye krav om tilgjengelighet for alle i alle nye boliger, ikke bare for de som har spesielt behov for det. Nye krav til brannsikring. Nye krav til antall elektriske kontaktpunkter et cetera, et cetera.

Det er beregnet at alle disse kravene får kostnadskonsekvenser på flere hundre tusen kroner. Det har kommet for mye på for kort tid, og det må kunne stilles spørsmål om det er nødvendig at alle studentboliger, ungdomsboliger og de minste småboligene må belemres med alle disse kravene. Vi mener at det bør foretas en gjennomgang av hele dette regimet og vurdere nærmere om ikke det er fornuftig å åpne opp for unntak og dispensasjoner for deler av nyboligmarkedet.

Boligpolitikk for folk flest
Hele bygge- og boligbransjen venter i spenning på hva som vil komme ut av regjeringens arbeid med bolig- og bygningspolitikken. Det regjeringsoppnevnte utvalget som skal vurdere boligpolitikken har varslet at de kommer med sin melding i august. Mandatet for utvalget kan synes snevert, vi har allikevel et håp om at utvalget drister seg til å se litt ut over den snevre sosialpolitiske boligpolitikken for de aller vanskeligst stilte.

Selv om vi har det godt i Norge og de fleste bor bra er det viktig at vi får en bolig- og bygningspolitikk som omfatter folk flest, og som kan legge forholdene til rette for en balansert nyboligproduksjon som tilfredsstiller det underliggende boligbehov. Det vil være et bidrag til en mer stabil og bærekraftig boligbygging. Da kan vi også få en boligprisvekst som mer følger folks lønnsutvikling og den generelle prisutviklingen i samfunnet.