Svindler bedrifter grovt med enkle metoder

Norske bedrifter risikerer å bli svindlet for millioner av kroner på grunn av et smutthull i loven.

Den grove, men samtidig rimelig enkle svindelen går ut på at utenlandske eiere oppretter enkeltmannsforetak i Norge, tar opp kreditt og stikker av med pengene med minimale muligheter for å kunne straffeforfølges.

I mai var det registrert 2.921 enkeltmannsforetak (ENK) opprettet av utenlandske eiere. Av disse er 242 foretak eller personer registrert med betalingsanmerkninger. Disse personene skylder til sammen 34,4 millioner kroner i registrerte betalingsanmerkninger per 1. mai 2011, noe som gir et snitt på nesten 150.000 kroner.

Krever postadresse
Problemet ligger i at Brønnøysundregistrene kun krever postadresse og ikke fysisk tilstedeværelse i Norge. Personer står derfor fritt til å opprette enkeltmannsforetak så lenge en har en disponibel postboks.

– Enkeltmannsforetak kan etableres i Norge uten at personene bak i realiteten er personlig ansvarlige. Loven fungerer altså ikke i praksis. Man klarer ikke å straffeforfølge dem over landegrensene, sier Bente Thorbjørnsen, direktør i Experian Norge til NTB. Selskapet hun representerer har sin hovedvirksomhet innen kredittinformasjon.

Smutthullet i loven gjør det mulig for enkeltmannsforetakene å svindle leverandører av varer og tjenester, og de siste tilbakemeldingene kan tyde på at svindelen rammer mobiloperatører og kredittinstitusjoner hardest.

Ny svindeltrend
– Det er et økende problem at personer bruker norske enkeltmannsforetak fra utlandet til å få kreditt i Norge, men uten at de noen gang har tenkt å betale tilbake. Det virker som vi har fått en ny svindeltrend, konstaterer Thorbjørnsen.

Hun mener leverandører må gå de nyetablerte firmaene nøyere etter i sømmene. Innehaver, eventuelle medeiere og historikken til foretaket må sjekkes grundig, anser Thorbjørnsen.

– En liten andel
Ved Brønnøysundregistrene er det i alt 130.000 næringsdrivende som står oppført i foretaksregisteret, men det er blant de utenlandsregistrerte at restansene er dominerende regnet i prosent.

– Vi har ikke hjemmel for å kreve noen ytterligere dokumentasjon utover det vi allerede gjør. For personer innenfor EØS-området følger vi vanlige rutiner, sier underdirektør Sverre Hovland ved Brønnøysundregistrene til NTB.