Nationaltheater-rehab til en halv mrd

Nationaltheatret kan komme til å måtte stenge dørene mens den verneverdige bygningen pusses opp. Men det vil tidligst skje i 2013.

Fakta om Nationaltheatret

*Norges største teater, tegnet av Henrik Bull. Åpnet 1. september 1899.

* Har tre faste scener under samme tak: Hovedscenen, Amfiscenen og Malersalen, samt biscenen Torshovteatret.

*Bygningen ble fredet i 1983.

*Teatersjef: Hanne Tømta, direktør: Thomas Gunnerud.

(Kilder: nationaltheatret.no/snl.no)

Aftenposten skriver torsdag at et til nå hemmeligstemplet overslag viser at rehabilitering av Nationaltheatret er beregnet å koste et sted mellom 450 og 675 millioner kroner. Det er langt dyrere enn tidligere antatt. Kulturdepartementet mener anslagene er for høye, og Statbygg utfører nå nye analyser.

– Det er helt nødvendig å få satt det arkitektoniske mesterverket Nationaltheatret i bedre stand, sier teatrets direktør Thomas Gunnerud til NTB.

Lang vei
Veien fram til byggestart er imidlertid lang. Gunnerud ser for seg at oppussingen tidligst kan starte sent i 2013. Først skal Kulturdepartementet ta stilling til Statsbyggs nye analyser. Det kommer ikke til å skje før i begynnelsen av 2012.

– Så må det en politisk prosess til, midler må bevilges over statsbudsjettet. Jeg ser tidligst for meg at oppussingen kan starte sent i 2013. Det er viktig at vi får god tid til planlegging av driften i en rehabiliteringsperiode. Og vi må vite hva framdriften i prosjektet er før vi kan starte planleggingen, sier Gunnerud.

Statsbygg mener det mest sannsynlige alternativet er å stenge teateret mens rehabiliteringen pågår. Det er antatt at byggeperioden vil vare i cirka to år.

– Det er klart at teatret vil måtte stenge i en periode, men hvor lenge, og om vi må stenge alle scener samtidig, er det for tidlig å si noe om, sier Gunnerud.

Alternative spillesteder
Både Gunnerud og teatersjef Hanne Tømta mener en eventuell stengning av teateret kan gi nye muligheter.

– Da kan vi få mulighet til å vise oss fram for nye grupper på nye spillesteder. Andre teatre som har gjennomført rehabilitering og har spilt på alternative steder har hatt en positiv effekt av det. Det hele avhenger selvfølgelig av at vi får midler som gjør oss i stand til å produsere teater andre steder, sier Gunnerud.

Han sier at kostnader til alternative spillesteder må inkluderes i budsjettet for restaureringen.

Teatersjef Hanne Tømta sier til Aftenposten at teatret vurderer spillesteder som Frognerbadet, skoler, sykehjem og fritidsklubber. Hun sier at en liste på omkring 60 forslag til alternative teaterscener er blitt utarbeidet.

– Hvorfor ikke spille i Frognerbadet, der finnes det et naturlig amfi. Vi ønsker også å forflytte oss til andre bydeler av Oslo, for eksempel ut til Groruddalen, sier Hanne Tømta.