Folk er villige til å investere i fornybar energi

64 prosent av innbyggerne i Oslo og Akershus sier de er villige til å investere for å ta i bruk fornybar energi til oppvarmingen av sine hjem.

Fakta om fjernvarme

Fjernvarmevirksomheten i Oslo medfører at svært mange eldre oljefyringsanlegg fases ut, og er dermed et viktig bidrag til å redusere luftforurensningene i Oslo. Utslippene av både NOx og svevestøv, som er av de viktigste forurensingskomponentene i sentrum, reduseres betydelig. Utslippene av klimagasser reduseres også betydelig, og tilsvarer årlig utslippene fra over 100.000 biler som hver kjører 15.000 km i Oslos gater. I tillegg reduserer fjernvarme behovet for lokal lagring av fyringsolje hos kunder og redusert behov for distribusjon av olje med tankbil.

Hafslund Fjernvarme produserer årlig over 1,5 milliard kilowattimer (1500 GWh). Dette tilsvarer oppvarmingsbehovet til cirka 150.000 boenheter.

Enkelt fortalt er et fjernvarmeanlegg et sentralvarmeanlegg som forsyner bygninger eller bydeler med varmt vann til oppvarming og varmt tappevann. En betydelig andel av vår fjernvarmeproduksjon kommer fra Oslo kommunes avfallsforbrenning - ressurser som ellers ville blitt sett på som avfall. Videre benyttes det en stor del biobrensel og varmepumper som henter ut varme fra kloakk.

Fire av fem vil velge fjernvarme til oppvarming av sin bolig dersom prisen er den samme som for annen oppvarming.

Det går fram av en undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for Hafslund i juni i år.

Undersøkelsen viser at de fleste i Oslo og Akershus er villige til å investere i fornybar energi. Hvis prisen er på sammenlignbart nivå med alternativ oppvarming, vil hele 81 prosent ha benyttet seg av fjernvarme.

- Dette er spesielt hyggelige tall i det Hafslunds fjernvarmepris ligger godt under kundens oppvarmingskostnader basert på olje og elektrisitet, sier Morten Schau, informasjonssjef i Hafslund.

70 prosent av kundene oppgir at de kildesorterer avfallet sitt, mens 16 prosent sier de delvis kildesorterer.

To av tre mener at fjernvarme er viktig for at Oslo skal bli en renere by, mens bare tre prosent er uenig i påstanden. - Dette er svært positive og hyggelige tall for oss i Hafslund, som for tiden gjennomfører en storstilt utbygging av fjernvarme i Oslo, Oppegård og på Gardermoen. Svarene gir oss en indikasjon på at folk har sett de positive sidene ved fjernvarme, både privatøkonomisk og miljømessig, sier Schau.

- For at en kunde skal kunne benytte fjernvarme, må bygget ha oppvarming basert på vannbåren varme, som regel radiatorer eller gulvvarme. Det er i hovedsak boligblokker og næringsbygg med vannbåren varme som tilbys fjernvarme. Vi har kartlagt de fleste byggene i Oslo med vannbåren varme, og har laget en plan for når disse kan tilknyttes fjernvarmenettet, sier Morten Schau.