Regjeringen avviser påstander om Dooria-støtte

Nærings- og handelsdepartementet avviser påstandene fra Frp og Høyre om at regjeringen skal ha presset Innovasjon Norge til å gi millionstøtte til dørfabrikken Dooria i Årdal.

Fremskrittspartiet hevdet overfor NRK mandag at regjeringen presset Innovasjon Norge til å støtte fabrikken med 80 millioner kroner. De to partiene krevde ny gransking av saken etter nye opplysninger i etterkant av Doorias konkurs i juni.

Men påstandene er ikke riktige, sier statssekretær Rikke Lind i en pressemelding fra departementet.

Et dokument NRK har fått tak i, viser at Innovasjon Norge avviste å støtte fabrikken i Årdal i Sogn og Fjordane i 2005. Da mente de at Dooria-prosjektet var for dyrt, hadde dårlige utsikter til å tjene penger og var «bedriftsøkonomisk meget marginalt».

To måneder senere fikk fabrikkprosjektet plutselig 79 millioner offentlige kroner. På det tidspunktet var regjeringen hardt presset til å redde arbeidsplasser i Årdal etter at hjørnesteinsbedriften Hydro varslet kraftige kutt.

Næringsdepartementet peker imidlertid på at saksbehandlingen ble gjennomgått grundig og godkjent i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité våren 2006. Innovasjon Norge avviser også at de lot seg påvirke og sier de endret mening fordi eierne var villige til å legge inn mer egenkapital.