Statnett-sjef: Det haster med nytt sentralnett

– Det haster med å få neste genrasjons sentralnett i Norge på plass, sa konsernsjef Auke Lont i Statnett da han tirsdag holdt innledningen under JazzGass-konferansen i Molde.

Statnett-sjefen sa at det skal investeres 40 milliarder kroner i sentralnettet fram til 2020. Nye 420 kV-linjer skal erstatte dagens gamle, regionale nett.

– Utfordringene er blitt større, og vi utsetter systemene for stadig større påkjenninger. Import av strøm har hjulpet oss over kneikene både i fjor og så langt i år, sa Lont.

Bare i Midt-Norge står investeringer på 10 milliarder kroner for tur. Den nye sentrallinjen mellom Ørskog og Fardal skal være ferdig i 2015. Denne linjen vil tilføre Midt-Norge nye 2,7 TWh kraft. Området har i dag stort kraftunderskudd.

250 personer var tirsdag samlet til JazzGass-konferanse i Molde, der hovedtemaet er energitilførselen til Midt-Norge og olje- og gassvirksomheten i Norskehavet. Blant foredragsholderne på konferansen er flere av toppene i norsk petroleumsvirksomhet og kraftforsyning, blant dem olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) og direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet.

Et viktig tema under konferansen er etableringen av et gassknutepunkt for Nyhamna i Aukra kommune, landanlegget for Ormen Lange. Direktør for kommersiell utvikling i Gassco, Thor Otto Lohne, tok for seg infrastrukturløsningene i Norskehavet og nordområdene.