Bygningsarbeidere får ikke bolig

Få ledige boliger gjør at utenlandske bygningsarbeidere må dra fra Tromsø.

Dette kan føre til problemer i regionen. Det er nemlig mange store utbyggingsprosjekter som skal settes i gang i løpet av det neste året, og entreprenørene trenger flere bygningsarbeidere.

Grete Wilsgaard i Jobzone i Tromsø sier til NRK Troms at mangel på boliger allerede skaper problemer for rekrutteringen.

– Det har ført til at vi har måttet takke nei til oppdrag, eller takke nei til å ta imot utenlandsk arbeidskraft, i hovedsak til dem som trenger hybler og temporære boliger. Vi bruker også enormt mye tid hver dag for å søke etter hybler som kan huse våre vikarer.

Også direktør Knut Wilhelmsen i EBA Hålogaland avd bekrefter et stort behov for arbeidere.

– Med den aktiviteten som regjeringen legger opp til med nordområdesatsingen og det som skal skje på Universitetet, på Svalbard og i Nordvest-Russland og petroleum gass blir det en stor aktivitet og det vil medføre at behovet for arbeidskraft er stigende, sier Wilhelmsen til NRK.

– Jeg kunne ønske meg en situasjon hvor de store entreprenørene i Tromsø søkte om å gå sammen om å bygge et tilbud for sine tilreisende ansatte i byen. Dette ville vært en veldig fin ordning som også ville ha lønnet seg på sikt, sier Høyres ordførerkandidat, Jens Johan Hjort.