Færre banker enn ventet strøk stresstest

Åtte banker strøk EUs mye omtalte test for å sjekke hvor rustet Europas bankvesen er til å takle nye kriser. Resultatet var bedre enn forventet.

De såkalte stresstestene er ofte blitt omtalt som en undersøkelse av bankenes helsetilstand. I alt 90 banker var med i årets runde med tester. De åtte som ikke passerte testen, må hente inn ytterligere 2,5 milliarder euro i egenkapital. Fem spanske banker strøk testen. Det gjorde også to greske og en bank i Østerrike.

– Ikke løsningen
Hensikten med testene er å øke tilliten til banksektoren. Men det gjenstår å se hvordan finansmarkedet reagerer på resultatene. Det var på forhånd ventet at rundt 15 banker ville stryke årets tester.

– Med kun åtte som stryker og et krav om å hente inn 2,5 milliarder euro, er ikke dette løsningen for å gjenopprette tilliten, sier Michael Symonds, kredittanalytiker i Daiwa Capital Markets i London til Reuters.

Norsk bank testet
Testene avdekker også at nasjonale tilsynsmyndigheter må følge nøye med på ytterligere 16 banker.

Også DnB NOR var med i årets test. Det er første gang en norsk bank har vært med i en EU-stresstest for banker.

– Resultatet er som ventet. Vi besto testen med svært god margin, og det er vi selvfølgelig glade for. Det er veldig bra å få en bekreftelse på at vi klarer oss svært godt selv i et nedgangsscenario, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss til NTB.

Trakk seg
For ikke å stryke i testen måtte bankene blant annet ha en kjernekapital på minst 5 prosent av sine utlån.

På børsen i New York styrket euroen seg noe etter resultatet av stresstestene ble lagt fram fredag.

Den tyske banken Helaba trakk seg fra testen på forhånd for å unngå stryke. Helaba hevder testen var urettferdig fordi EBA avviste bankens planer for å hente inn ny kapital.

Krisehjelp
Den europeiske bankmyndigheten EBA sier alle detaljer om de fem bankene som strøk testen, vil bli offentliggjort senere.

I fjor strøk kun 7 av 91 banker, noe som ble kraftig kritisert. Blant annet fikk alle de irske bankene godkjentstempel, selv om de noen få måneder senere måtte ha krisehjelp for ikke å kollapse.

Årets tester skulle blant annet fastslå hvilke banker som trenger mer egenkapital for å kunne overleve en eventuell ny krise. De har også kartlagt hvordan bankene er rustet til å takler en rekke scenarioer de neste to årene. Blant annet en forverring av gjeldskrisen i eurosonen, nedgang i boligmarkedet og store dollaravskrivninger.

Konkurs
Bankene har klaget over at testene i år er for detaljerte og at de kan påvirke markedet i videre negativ retning. Mens kritikere mener testen fortsatt ikke er gode nok fordi testene ikke omfatter en tenkt konkurs i Hellas, noe som ser mer og mer sannsynlig ut.

– Skepsisen rundt hvor troverdige testene er vil fortsatt være til stede, sa Lee Hardman ved The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ til nyhetsbyrået AFP fredag.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har advart Europa om at det har tatt for lang tid å bygge opp igjen banksektoren etter den store økonomikrisen i 2008 og 2009.

Italiensk sparepakke
Det har den siste uken vært knyttet stor uro til den økonomiske situasjonen i Italia. Aksjekurser har rast og lånerenten har nådd rekordhøyder. Bankaksjene har også fått hard medfart. Men alle de italienske bankene passerte stresstestene, og fredag vedtok underhuset i nasjonalforsamlingen regjeringens kriseplan for å redusere landets budsjettunderskudd.