Norconsult-ansatte dømt for korrupsjon

To ansatte og en tidligere ansatt i Norconsult er i Oslo tingrett dømt for korrupsjon i forbindelse med et vann- og avløpsprosjekt i Tanzania. Selskapet frifinnes.

Retten finner det bevist at de tre mennene foresto og medvirket til store kontantutbetalinger til forskjellige ansatte i vann- og avløpsetaten i Tanzanias største by, Dar-es-Salaam. Hovedmannen (60), som satt i det lokale selskapsstyret som vedtok utbetalingene, medvirket til at det ble utbetalt snaut 750.000 kroner etter datidens dollarkurs, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Han dømmes til et halvt års fengsel, hvorav 60 dager gjøres betinget. De to andre tiltalte på 62 og 63 år ble dømt til henholdsvis 60 og 90 dagers betinget fengsel for medvirkning til utbetalingene. 62-åringen er i dag ikke ansatt i Norconsult.

Selskapsstraff urimelig
Selv om retten mener de tre handlet i Norconsults interesse og kritiserer selskapet for ikke å ha gjort nok for å forebygge korrupsjon, mener retten likevel at selskapet må frifinnes.

Norconsult kan miste halvparten av sin milliardomsetning med fare for tap av hundrevis av arbeidsplasser, argumenterer retten. «Retten legger en viss vekt på muligheten for total utestengelse, som i dette tilfellet vil fremstå som nokså urimelig», konkluderer retten.

Vann- og avløpsprosjektet i Tanzanias største og viktigste by var i all hovedsak finansiert av Verdensbanken, med et mindre bidrag fra den tanzanianske staten. Norconsult gikk inn i prosjektet sammen med et nederlandsk og et tanzaniansk selskap.

En million kroner
Totalt mener Økokrim det ble foretatt utbetalinger til offentlige tjenestemenn på til sammen 172.700 dollar – rundt en million kroner. I tiltalen heter det at det var en forutsetning at 5 prosent av kontraktssummen skulle betales til ansatte i vann- og avløpsetaten i Dar-es-Salaam.

«Alle granskinger som er gjennomført av prosjektet i Tanzania, viser at Norconsult ikke har deltatt i irregulære utbetalinger eller andre økonomiske misligheter. Vi mener derfor at tiltalen er basert på gale forutsetninger», skriver Norconsult i en uttalelse.

Selskapet – som selv har gransket forholdene og funnet såkalte «uregelmessigheter» – er Norges største innen rådgiving innen samfunnsplanlegging og prosjektering.