Riksantikvaren: Nei til mastetrasé i Hardanger

Riksantikvaren nekter Statnett å bygge kraftlinjen gjennom to viktige kulturminneområder i Kvam og Ulvik kommune.

Nå risikerer Statnett en ny konsesjonsrunde som kan føre til forsinkelser for Sima-Samnanger-prosjektet, melder TV 2. Riksantikvaren ga tidlig i juli avslag på søknaden om å legge deler av traseen i to verneverdige områder. Det er Jonstøl-området i Ulvik og Bjølsegrøvatnet i Kvam som skaper hodebry for utbyggerne, ifølge Bergens Tidende.

Statnett kan klage på vedtaket og håpe at Miljøverndepartementet vil overstyre Riksantikvarens avgjørelse. Klagefristen er i midten av august.

Burde søkt tidligere
Alternativet er å legge nye traseer utenom de vernede områdene. Da må en ny konsesjonssøknad sendes inn, noe som kan forsinke og fordyre prosjektet.

Statnett tar selvkritikk på at de burde avklart utfordringene med kulturminnene tidligere. Dispensasjonssøknaden ble sendt først 13. desember i fjor.

– Vi kunne sikkert vært tidligere ute med vår søknad om dispensasjon fra kulturminneloven og slikt sett da kanskje ha kommet lenger i prosessen, erkjenner Bygdås overfor TV 2.

Lang søknadsprosess
Konsesjonssøknaden for bygging av kraftlinjen ble sendt i 2006 og godkjent av Olje- og energidepartementet i juli 2010. Det skapte politisk storm og førte til at uavhengige vurderinger av alternativene ble satt i gang.

1. februar i år kom utvalgene med sine råd, men departementet holdt fast ved vedtaket fra i fjor. Hordaland fylkeskommune mente at kulturminnene ble neglisjert, noe Riksantikvaren reagerte på allerede i våren 2010. I mars i år åpnet Statnett for å endre på traseen dersom myndighetene kom fram til at ledningen ville forringe kulturminner i vesentlig grad, ifølge Bergens Tidende.