Fortsatt ustabilt vær

Bor du sørpå, bør du legge båtturen til lørdag kommende helg. Det er nordlendingene som får minst nedbør i helgen.

Ellers må vi belage oss på nok en uke med ustabilt vær.

Venter du på at det stabile og gode ferieværet skal innfinne seg, må du smøre deg med tålmodighet. En rask kikk på yr.no viser foruroligende mange gråskyer og regndråper over det meste av landet.

Så ille er det likevel ikke, skal vi tro statsmeteorolog Espen Biseth Granan:

––La oss heller si det blir innslag av nedbør med sol innimellom. Det forsetter med andre ord med mye ustabilt vær, omtrent som i samme gate vi har hatt hittil i sommer, sier han.

Her – eller der

Dermed er det også vanskelig å peke ut nøyaktig de stedene man bør legge turen til dersom man ønsker å nyte solen i langdrag.

– Fra mandag begynner prognosene å sprike, så det er vanskelig å plukke ut steder. Det måtte i så fall være Spitsbergen som nok har størst sjanse for vedvarende tørt vær, sier Biseth Granan.

– Så da er det Svalbardferie som gjelder?

– Ja, det kan vi si, selv om du nok må regne med et lite nordadrag. Men for folk flest er det gjerne regn eller ikke som teller, og temperaturen er nesten underordnet.

Tørr helg i nord

Med en ustabil og usikker uke foran oss, er det lettere å se på helgeværet, for her er prognosene langt sikrere. Best ser det ut til å bli i nord, og lørdag kan bli riktig fint for Buktafestivalen i Tromsø:

– Fredagen ser kanskje litt hustrig ut med pålandsvind og byger. Men lørdag ser tørr og fin ut, selv om det nok ikke blir den store varmen. Forrige helg var jo fantastisk der oppe, men den kommer ikke tilbake. Men tørr helg i nord, det kan jeg love, sier Biseth Granan.

Våt søndag

Sørpå er det blant annet bacalaofestival i Brevik, Norges største dansefestival i Sel, og palmesusfestival i Kristiansand.

– Østafjells får vi nedbør fredag, men lørdag ser bra ut. Men fra sent lørdag kveld trekker det inn nedbør vestfra. Søndag ser i det hele tatt våt ut for hele Sør-Norge.

Med andre ord: Skal du oppleve palmesus i Kristiansand eller dans i Sel bør du satse på lørdag.

– På Vestlandet kommer regnet inn allerede lørdag ettermiddag, men østpå skulle det være mulig å få seg en svingom om ikke dansen går for langt ut i de sene nattetimer, lover Biseth Granan.