Folk vil ikke betale ekstra for å få kabler i bakken

Kun 13 prosent av Hafslunds kunder i Oslo og Akershus er villige til å doble nettleien for å få lagt luftledninger i bakken. Det viser en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup.

 

Fra tid til annen dukker det opp debatter om å legge luftledninger i bakken, spesielt i tettbebygde strøk. På oppdrag fra Hafslund undersøkte TNS Gallup i juni kundenes betalingsvillighet for å få ledningene gravd ned.

– Undersøkelsen viser at det er liten betalingsvilje for å få lagt luftledninger i bakken. Det fråmgår også at det er små forskjeller i betalingsvilje når det gjelder kjønn og alder, mens Oslo-borgerne er noe mer tilbøyelige enn folk i Akershus til å betale dobbel nettleie for å unngå luftledninger, sier informasjonssjef Morten Schau i Hafslund.

I undersøkelsen ble kundene også spurt om betalingsvilligheten for å oppnå høyere leveringssikkerhet i strømnettet. 72 prosent av kundene svarte at de ikke vil ha økt nettleie for å få bedre leveringssikkerhet.

– Forklaringen her kan være at Hafslund allerede har blant landets høyeste leveringssikkerhet. Men til tross for at Hafslund har blant landets laveste nettleier, var det kun sju prosent av de spurte som var av den oppfatningen av at Hafslund var blant de rimeligste. En tredel mente derimot at Hafslund var blant de dyreste på nettleie.

43 prosent av kundene svarer at de ikke vet hva nettleien går til. Om lag to tredeler (67 prosent) av nettleien går til offentlige avgifter og til Statnett, mens den resterende tredelen (33 prosent) skal dekke kostnader til drift og vedlikehold, investeringer, administrasjon samt renter og avdrag på gjeld.

– En firedel av de spurte har ingen oppfatning om prisnivået på nettleien til Hafslund. Dette kan ha sammenheng med at nettselskapene ikke kan velges eller velges bort, mens man fritt kan velge strømleverandør hvor pris er en viktig preferansefaktor. Dermed blir oppmerksomheten på nettleien lav, mener Morten Schau.

Kilde: TNS Gallup. Undersøkelse juni 2011