Ormen Lange brøt egen dybderekord

Ormen Lange brøt sin egen dybderekord ved installasjonen av en ny brønnramme i 925 meters vanndyp i den nordlige delen av feltet.

Brønnrammen skal gi plass til nye gassbrønner, og dermed opprettholde Ormen Langes rolle som viktig leverandør av gass til Storbritannia.

-Dette er en viktig milepæl for Ormen Lange, og en betydelig prestasjon for prosjektgruppen som leverer avansert teknologi i krevende prosjekter, sier Bernt Granås, prosjektdirektør i A/S Norske Shell.

Det Shell-opererte gassfeltet er en av verdens mest komplekse gassutbygginger og brønnene ligger i dypere vann enn alle andre felt i Europa. Ormen Lange leverer opptil 20% av Storbritannias gassbehov.

Ormen Lange satte en ny rekord ved utplassering av den fjerde brønnrammen, installert i den nordlige delen av feltet. Tidligere subsea-utstyr på Ormen Lange ligger på nesten 100 meter grunnere vann. Den nye brønnrammen vil dermed bli den dypeste produksjonsinnretning på norsk sokkel og i Europa, plassert på 925 meters vanndyp.

Havbunnsforholdene i den nordlige delen av Ormen Lange er langt mer krevende enn i resten av feltet. Havbunnen er mye mykere. Så langt har over 100 000 tonn stein blitt lagt ned på havbunnen for å stabilisere grunnen under brønnrammen og nye rørledninger.

Bygging og installasjon av den fjerde brønnrammen er gjennomført raskere enn de tre foregående rammene på feltet. Den 950 tonn tunge stålkonstruksjonen ble ferdig på bare åtte måneder, og produksjonstiden var dermed ett år raskere enn den forrige rammen, som ble installert i 2009.

Denne brønnrammen installeres i to store deler. Manifolden, som inneholder utstyr for å kontrollere brønnstrømmen når nye gassbrønner kommer i produksjon, skal installeres senere. Boreskipet "West Navigator" starter boringen av gassbrønner i den nordlige delen av Ormen Lange-feltet senere i 2011.