Halvorsen vil ha mindre engelsk for yrkeselevene

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil gjøre yrkesfaglig opplæring mer praktisk med mer norsk og mindre engelsk.

– Lese- og skriveopplæringen i norsk skal styrkes ved å øke timetallet i dette faget for elever på yrkesfag. Det blir obligatorisk med dobbelt så mange norsktimer som i engelsk, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Onsdag la hun fram nye forslag som hun mener skal styrke yrkesfagene og gjøre dem mer praktiske. Forslagene skal nå ut på høring og er tenkt å tre i kraft fra høsten 2012. De elevene som sliter med å fullføre utdanningen skal få mer oppfølging.

– Kunnskapsløftet var en reform som i for liten grad innrettet seg mot dem som ønsket en yrkesfaglig grunnopplæring. Mens vi venter på full evaluering, våren 2012, må vi gjøre nødvendige endringer, sa Halvorsen på en pressekonferanse i Norsk Telemuseum i Oslo.

Samarbeid om læreplasser

Hun ønsker seg flere læreplasser, men i stedet for å pålegge bedriftene å stille med læreplasser, skal disse sikres gjennom en fornyelse av samfunnskontrakten med partene i arbeidslivet.

Videre skal de elevene som ikke får læreplass sikres et godt alternativt tilbud i skolen i samarbeid med bedrifter. Spesielt oppfordrer Halvorsen kommunene til å forplikte seg til å skaffe læreplasser til elevene.

Det er Milos Rados, nestleder i Elevorganisasjonens fylkeslag i Oslo, glad for.

– Mange elever uten læreplass ender med å ta påbygg eller sitte seg på skolebenken ett år til, sier Rados til NTB.

Ikke mindre teori

Både Høyre og Venstre har det siste året foreslått mer praksis og mindre teori i yrkesfaglig opplæring for å hindre at unge dropper ut, noe Kunnskapsdepartementet ikke følger opp i de nye forslagene.

– Det handler ikke om teori eller ikke teori, men om hvordan kunnskap blir lært. Dette tiltaket vil gi en mer praktisk måte å jobbe med teorien på, sier Kristin Halvorsen til NTB.

For å gi mer yrkesspesialisering skal departementet vurdere om enkelte utdanningsprogram skal deles. Videre skal ti millioner kroner brukes til å øke kompetansen hos lærerne og utvikle nye læremidler for yrkesretting av fellesfag.

Halvorsen tror tiltakene vil bli tatt godt imot.

– De er etterspurt av dem som jobber med yrkesfag, sier hun.

Forslagene er en del av Ny giv, kunnskapsdepartementets satsing for å forebygge at elever dropper ut av yrkesfaglig utdanning, som startet i fjor høst og varer til 2013. (©NTB)