Stor banekontrakt til Mesta Drift

Mesta Drift Bane har vunnet en stor og viktig kontrakt for Jernbaneverket. Kontrakten omfatter forebyggende rassikring på hele Bergensbanen, som strekker seg fra Hønefoss til Bergen.

Forebyggende rassikring innebærer at alle tunneler, skjæringer og fjellsider på hele strekningen skal inspiseres og renskes for løse steiner. Der det avdekkes behov, skal fjellet sikres med bolter og/eller nett. I tillegg skal Mesta Drift rykke ut for å utføre sikringsoppdrag ved akutte behov.

Kontrakten som nylig ble signert, har en varighet på to år og løper fra 1. juli. Jernbaneverket har opsjon på å forlenge kontrakten med ytterligere to år.

- I første fase av kontrakten vil antallet ansatte fra Mesta Drift på denne kontrakten tilsvare tre årsverk. Senere vil dette øke til 20 årsverk, forutsatt at Jernbaneverket får de bevilgningene de er forespeilet. Kontrakten forventes å gi en årlig omsetning på 40 millioner kroner, sier regiondirektør øst Bjørn Aage Innstrand i Mesta Drift.

Krever spesialutstyr
Kontrakten krever spesialutstyr og Mesta Drift har gått til anskaffelse av eget skinnegående materiell. Det består blant annet av en skinnegående truck med fjellsikringskurv og en skinnegående gravemaskin med tilhenger.

I anbudskonkurransen ble det konkurrert på flere parametere, ikke bare på pris. Kriteriene i tillegg til pris var responstid, kvalitet/gjennomføringsevne og kapasitet til egentransport langs sporet. Ut fra disse kriteriene ble det gitt poengsummer. Mesta Drift oppnådde en samlet poengsum på 97,8 av oppnåelige 100 poeng.

- Dette prosjektet er et samarbeid mellom baneenheten i region øst som har ansvar for kontrakten og fjellsikringsenheten i region nordvest.

Det har vært gjort en god kalkulasjonsjobb av teamet som har arbeidet med anbudet. Det har vært ledet av Trevor Conyard fra Bane, med god hjelp fra Fjellsikring i region nordvest, representert ved prosjektsjef Arne Nes og anleggsleder Ivar Kvalen. Jeppe Raaholdt vil være prosjektleder for kontrakten, opplyser Innstrand.

God start for Bane
- Her tar vi fjellsikringskompetansen Mesta Drift er de beste på og benytter den i et nytt marked. Dette er et eksempel på godt samarbeid mellom forskjellige fag og regioner i Mesta Drift, påpeker Innstrand.

- Denne kontrakten er en god start for Bane, men det er også en viktig og stor kontrakt for Fjellsikring. Vi tror og håper at det er mulig å vinne mange flere oppdrag for Jernbaneverket i tiden framover, sier Innstrand.