Europeisk storkrise vil ramme Norge hardt

Norsk økonomi kan bli svært hardt rammet hvis gjeldskrisen i Europa sprer seg til Italia, ifølge ekspertene.

– Hvis store økonomier i Europa går over ende, er ikke Norge i stand til å forsvare seg mot konsekvensene. Da er det en alvorlig fare for at Norge på ny kastes ut i en finanskrise, sier Torgeir Micaelsen til NTB.

Lederen av finanskomiteen på Stortinget og finanspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet ser med stor bekymring på de omfattende krisetiltakene som må settes inn for å redde Hellas ut av gjeldskrisen og frykten for at krisen skal smitte til eurosonens tredje største økonomi – Italia.

Skulle krisen ramme europeiske banker for fullt, vil også den norske banksektoren bli berørt, bekrefter senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets. Men hun mener frykten for Italia er sterkt overdrevet. Italia har vist å kunne håndtere sin gjeld – selv om den er svært stor, mener hun.

I sin morgenrapport tirsdag karakteriserer hun mistillit mot Italia som irrasjonell.

Kontroll på budsjettene

– Selv under finanskrisen klarte italienske myndigheter å begrense budsjettunderskuddene. Hvis man ser på hvordan Italia har oppført seg de siste årene, er det grunn til tro at landet skal klare å håndtere gjelda si, sier Nordea Markets-analytikeren til NTB.

Av tre mulige scenarier er italiensk kollaps det minst sannsynlige, ifølge kredittsjef Pål Ringholm i First Securities. Om gresk økonomi skulle bukke under, vil det ha minimal betydning. Vekstbidraget fra Hellas er mindre enn bidraget fra Bangladesh, påpeker han.

– Det andre scenariet, hvor en gresk kollaps får spredning til andre, mindre land i eurosonen – som Portugal og Irland – vil være ubehagelig, men heller ikke dette vil ramme Norge i spesiell grad, sier Ringholm.

Han framholder at konsekvensene av en eventuell italiensk kollaps vil få så store konsekvenser at det ikke kan ignoreres, uansett sannsynlighetsgrad.

– Det vi har sett tilløp til de siste 14 dagene, og som nå ligger mer oppe i dagen, er at den tredje største økonomien i Europa kan bli angrepet. Skulle det skje, vil det føre til vesentlige tilstramninger i Europa. Og det vil slå inn i norsk økonomi for fullt, sier han.

– Euroen ikke truet

Boye poengterer imidlertid at en forverring av de økonomiske problemene i eurosonen kan føre til betydelig reduksjon i veksten, og i neste rekke slå inn i norsk økonomi. Norsk eksportrettet næring har en betydelig handel med eurolandene, poengterer hun.

– Hvis dette blåser kraftig opp vil det bety mye for vår eksport. Men vi har tidenes internasjonale nedtur bak oss, og Norge kom nesten uberørt ut av den. Det som virkelig må til for å knekke norsk økonomi er et stort og varig fall i oljeprisene, sier hun.

Ingen av ekspertene NTB snakket med tirsdag ser det som veldig sannsynlig at eurosamarbeidet vil kollapse, slik situasjonen ser ut nå.

– Vi skal prise oss lykkelig for et europeisk fellesskap, hvor landene holder sammen og stiller opp for hverandre. Derfor ser det i dag ikke ut til at eurosamarbeidet er truet, men at spørsmålet stilles og diskuteres er i seg selv alvorlig, sier han. (©NTB)