Vant sak om GPS-overvåking

Renovasjonsarbeider Jørn Roar Rollstad tapte saken mot sin tidligere arbeidsgiver Avfallsservice AS i Nord-Troms tingrett.

Renovasjonsarbeider Jørn Roar Rollstad ble sagt opp i fjor da ledelsen i Avfallsservice AS gransket loggen fra GPS-ene som er montert i avfallsbilene, og oppdaget at sjåføren tok for lange pauser. I tillegg ble det skrevet for mye overtid. Tre andre kolleger fikk advarsler fra bedriften.

Nord-Troms tingrett gir Avfallsservice AS medhold i at oppsigelsen ikke var usaklig, og har dømt Rollstad til å betale tilbake 2.880 kroner for urettmessig utbetalt overtid. I tillegg må Fagforbundet, som førte saken for Rollstad, betale sakskostnader på 280.000 kroner, melder NRK.

Fagforbundet og LO reagerte på bruken av GPS for å undersøke de ansatte, og mente bedriften gikk over streken da GPS-systemet ble brukt til å overvåke de ansatte. Datatilsynet har også vært inne i saken og hevdet at slik overvåking er ulovlig. Høyesterett tillot at materialet som ble innhentet ble brukt som bevis i retten.

Advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet frykter at saken vil skape presedens.

– Dette åpner for at arbeidsgivere langt på vei kan bruke elektroniske spor av ansatte, blant annet i oppsigelsessaker, sa Edvardsen til NTB i mai i år.