Hytter fra 100 kroner natta

Mange av de 300 utleiehyttene til Inatur er fortsatt ledige i sommer svært rimelige og i Facebook-frie soner. Et unikt tilbud, som burde vært bedre kjent, mener Arne Hjeltnes fra Gutta på tur.

Hjeltnes ble riks-friluftsmann med den populære tv-serien Gutta på tur. Han har nettopp oppdaget Inatur-hyttene.

Hyttene er en godt gjemt skatt. Hvem som helst kan ta med seg unger, venner og svigerforeldre ut i vår fantastiske natur og låne hytter til svært rimelige priser. Tilbudet er unikt og burde vært mye bedre kjent, sier Hjeltnes.

Hyttene finner du på www.inatur.no.

Dette er det motsatte av hyttelandsby. På Inatur-hyttene lever du det enkle hyttelivet. Her kan du fiske rett utenfor døra, sier Marianne Tveito i Inatur.

Jakt- og fiskeportalen inatur.no eies av Norges Jeger- og Fiskerforbund, Statskog, Norges Skogeierforbund, Norske Lakseelver og Norges Fjellstyresamband.

88 av hyttene eies av Statskog, resten av forskjellige fjellstyrer og private grunneiere. Majoriteten av hyttene har enkel standard, uten strøm, innlagt vann, tv og bredbånd.

40 ekstra hytter
Prisene ligger mange hakk under vanlige hotellpriser. Det aller rimeligste eksempelet er Årdal Jeger- og Fiskerforening, som tilbyr overnatting i Jotunheimen til 100 kroner.

Vi merker en økende interesse, men hyttene våre er fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange, sier Tveito.

Det siste året har hyttetilbudet på Inatur.no blitt utvidet. Da Statskog kjøpte opp Borregaard-skogene, havnet nærmere 20 nye utleiehytter i basen. Hyttene ligger i Trysil, Gravberget, nord i Finnskogen og i Rendalen, nordvest for Trysil.

I tillegg har 21 hytter sør i Rendalen kommet med fra Sylli (Øvre Sjøli Gård).

Glemmer Facebook
På mange av hyttene kan du bokstavelig talt koble helt ut, du får ikke sjekket e-post eller Facebook-status likevel. Mobildekningen er enten for dårlig eller fraværende.

Arne Hjeltnes har skrevet boken Barn ingen hindring, om hvordan å få barn til å trives på turer som er mer omfattende enn den timeslange pølse-på-bål-turen. Han tror tv- og datamangel ikke er et problem.

Det er variasjonene som skaper de fine opplevelsene. Gir du ungene rom, tid og anledning til store naturopplevelser, så skal jeg love deg at Facebook fort er glemt, i alle fall for noen dager, sier Hjeltnes.

Marianne Tveito i Inatur anbefaler foreldre å finne på engasjerende aktiviteter.

Ha med en tollekniv til hver. Spikk pil og bue og arranger konkurranse. Hvem klarer å utvikle det råeste utstyret i løpet av ferien? Sov utendørs, gjerne rett ved hytta. Du er jo allerede i villmarken. Oppfordre til detaljert fotografering av natur og turer, velegnet for publisering når Facebook igjen kan oppdateres, sier Marianne Tveito i Inatur.

For den som trenger litt inspirasjon til aktiviteter i naturen, anbefaler Tveito å ta en tur innom nettsiden Uteskoleveven.no før dere drar, beregnet på skolebarn, men med tips som passer for alle.

Tre kjappe fra Inatur om enkelt hytteliv
1) Hvordan klarer man seg uten dusj i dagevis?
En gang i blant er det utrolig deilig å slippe renslighetshysteriet. Dette er et annet og enklere liv. Du trenger ikke skifte klær hver dag, kroppsvasken tas i bekken eller i vannet ved hytta. Det tar ikke lang tid før man er akklimatisert.

2) Utedo et sted der man helst blir fortest mulig ferdig?
Nei, ikke om sommeren. Noen har til og med fin utsikt, der man kan sitte med døra på vid gap og nyte naturen. Et sted for ettertanke eller lesing. Og langt unna problematikk med tenåringer som okkuperer badet.

3) Er det mulig å klare seg uten tv og pc i ferien?
Det er definitivt verdt et forsøk. Abstinens oppstår hvis man vet at man har muligheten. Du får lyst på sjokolade hvis du vet at det ligger en i skapet. Hvis du ikke ser den, blir du heller ikke fristet.

Her er noen gode eksempler:
Nord-Trøndelag: 16 fjellhytter i Namsskogan
Skjåk Almenning: 16 hytter i Reinheimen og Breheimen
Buskerud/Hordaland: Hytter ved Geiteryggen og Raudlio
Oppland: Sommerhytter hos Øyer fjellstyre