Frykt for ny vulkanaktivitet på Island

Store mengder smeltevann fra Myrdalsjökull-breen skaper frykt for et utbrudd fra vulkanen Katla på Island. Ekspertene beroliger.

– Rundt klokken tre strømmet det smeltevann fra under isbreen, sa vulkanolog Evgenia Ilyinskaya ved det islandske meteorologikontoret lørdag.

Store vannmengder ødela ei bru og deler av hovedveien som går rundt Island og førte til evakueringer. Det blir ikke meldt om personskader.

Smeltevannet har ført til frykt for et utbrudd fra Katla, en av Islands kraftigste vulkaner. Den ligger like sørøst for Eyjafjallajökull, der en vulkan i fjor skapte store problemer for flytrafikken i Europa.

Vanlig med smeltevann
Men ekspertene beroliger og sier lørdagens hendelse ikke trenger å bety at det kommer et utbrudd.

– Det er alltid smeltevann fordi det er geotermisk varme under breen. Så smeltevannet bygger seg opp og renner til slutt ned, sier Ilyinskaya.

– Selv om vi ikke med full sikkerhet kan si at det ikke var et lite utbrudd under breen som forårsaket det, ser vi ingen tegn til at det kommer til overflaten, sier hun.

Vulkanologen har fløyet over vulkanen sammen med kolleger og kun sett smeltevann og «ingen tegn til at noe er i ferd med å smelte gjennom isen».

Det siste store utbruddet fra Katla fant sted i 1918. Historisk har vulkanen hatt utbrudd hvert 40. til 80. år.

Hekla
For noen dager siden ble det meldt at det er mye som tydet på at vulkanen Hekla er klar for et utbrudd. Denne vulkanen er en av Islands mest aktive og også en av de mest fryktede.

Hekla har hatt rundt 20 utbrudd de siste tusen årene. Det siste utbruddet kom helt uten forvarsel 26. februar 2000.