Sommerhjelp til hyttedrøm

H.M. Aarhønen, linjeforeningen for Bygg- og miljøteknikk på NTNU, er i full gang med sitt hytteprosjekt. Multiconsult har opprettet to sommerjobbstillinger som skal jobbe med detaljprosjekteringen av hytteprosjektet.

Byggeindustrien har i flere oppslag dekket H.M. Aarhønen, linjeforeningen for Bygg- og miljøteknikk på NTNU, sitt hytteprosjekt. Frem til nå har prosjektet vært fullstendig studentdrevet og i prosjekteringsfasen har de fått bistand fra Multiconsult. Multiconsult opprettet to sommerjobbstillinger som skulle jobbe med nettopp detaljprosjekteringen av hytteprosjektet.

- Denne avtalen er jeg virkelig fornøyd med at vi fikk til, sier Nils Smeland, sivilingeniør fra NTNU og leder av linjeforeningen fra 2005 til 2006. Smeland jobber selv i Multiconsult og da han fikk forespørselen om det var noe hjelp å få visste han hvem han skulle ta kontakt med. Sammen med Geir Juterud, avdelingsleder Bygg og eiendom, kom de frem til at det å ansette studenter til å ta seg av jobben var det eneste rette.

- Det er viktig for oss å komme i kontakt med studenter og kunne vise hva vi har å tilby. Vi følte dette var en gylden sjanse til å gjøre nettopp det. Samtidig er dette et prosjekt vi ønsket å støtte, og da er det fint for oss å kunne hjelpe til på denne måten, sier Juterud.

Øyvind Hagen viser frem håndberegninger av både snølast og vindlast i henhold til Eurokode 1.

- Vi slet litt med å bestemme nyttelasten. Det er jo en studenthytte, så det havner vel en plass mellom konsertlokale og areal for hjemmeaktiviteter, kommenterer studenten som nettopp er ferdig med fjerdeklasse konstruksjon på Bygg- og miljøteknikk. Sammen med Renate Aspelund som er ferdig utdannet fra Høyskolen i Oslo fikk han tilbud om sommerjobb hos Multiconsult i sommer. Det første prosjektet de ble satt på var å prosjektere hytten til Aarhønen.

Den forskjellige bakgrunnen styrker dem i samarbeidet. Det den ene kan i teorien har den andre fått en mer praktisk innføring i. Og når de står fast opplever de det ikke som skummelt å spørre andre om hjelp. De ansatte er inkluderende, mange husker nok hvordan det var å møte byggebransjen for første gang.

- Vi har jobbet her i snart fire uker nå og vi er begge svært fornøyde! Generelt for bedrifter er det nok ikke så lett å få satt i gang sommerhjelper til å gjøre en ordentlig oppgave. Hovedpoenget er vel at studenter skal få et inntrykk av hvordan det er å jobbe for bedriften. Men vi har vært så heldige og fått tildelt ansvaret for å prosjektere denne hytten, som er et såpass lite prosjekt at det ville la seg kunne gjøre i løpet av en sommer. Dette er et utrolig spennende prosjekt, sier Aspelund.

Hytten er nemlig spesialdesignet av arkitektstudenter fra NTNU. Aarhønen arrangerte arkitektkonkurranse i vinter som fikk oppslutning over all forventning. I prosjekteringen må nå Multiconsults sommerhjelper kommunisere med både byggherre og arkitekt for å løse utfordringene på best mulig måte. En ny situasjon for begge.

- Dette samspillet har vi ingen erfaring med fra skolen. Absolutt noe å tenke på for NTNU, kommenterer Hagen.

For studentene som har utviklet prosjektet har miljø og økonomi vært viktige aspekter. Prosjektet finansieres delvis av foreningens sparefond og av deres finansielle samarbeidspartner Vedal. Det er allikevel klare grenser for hva de har råd til. Det jobbes med gode avtaler både på pris og levering. For å spare miljøet har studentene gått for en ubehandlet kledning på tak og yttervegger. Med konstruktiv trebeskyttelse som takutstikk og god detaljering mener Aarhønens hyttekomité at dette skal gå fint.

Carl Otto Høifors som er foreningens prosjekteringsleder kommenterer at det kunne ha sett mørkt ut for prosjektet hvis det ikke hadde vært for at Multiconsult tok rollen som ansvarlig prosjekterende og ansatte to studenter til å gjøre jobben. Etter planen skal spaden settes i jorda 15. august; da er det duket for kjempedugnad. Studenter i arbeidslag skal arbeide på skift på tomten i Selbu helt til de har tett bygg, forhåpentligvis før vinteren kommer.

- Vi står i fare for å måtte utsette ferien vår noen dager, varsler Hagen og Aspelund. Det er noen småting som står igjen og tegningene eksisterer foreløpig kun i skisseform. For at Kjeldstad Trelast skal få produsert konstruksjonspakken de skal levere til byggeperioden starter trenger de tegningene før de tar ferie.

- Det blir nok overtid til uka, konstaterer Hagen.

Siste nytt kan leses på WWW.aarhonen.no