Vindkraftverk i Fjaler

NVE har i dag gitt Lutelandet Energipark AS konsesjon for å bygge og drive Lutelandet vindkraftverk i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane.

Det gis konsesjon for en installert effekt på inntil 45 MW. NVE ga den 11.5.2011 Lutelandet Energipark AS konsesjon for et testanlegg i samme planområde på inntil 10 MW. Total installert effekt på Lutelandet vil således kunne bli inntil 55 MW.

Etter NVEs vurdering er de samlede fordelene ved anlegget overveiende sammenlignet med de ulempene anlegget medfører.

Lutelandet vindkraftverk vil være med på å bidra til at regjeringens mål om 30 TWh fornybar energiproduksjon og energieffektivisering kan oppfylles. Vindkraftverket vil bli lokalisert i nær tilknytning til et industriområde under utvikling, og de økonomiske ringvirkningene for regionen vil kunne bli vesentlige.

NVE har i vedtaket vektlagt at vindkraftverket er lokalisert i umiddelbar nærhet til et industriområde. Utbygging av vindkraftverk vil medføre visuelle virkninger for landskap, friluftsliv, kulturminner/kulturmiljø og bebyggelse, og samlokalisering med andre inngrep vil kunne redusere de totale virkninger for allmenne interesser.

Videre konstaterer NVE at lokale og regionale myndigheter er positive til etablering av vindkraftverket.

Vindkraftverket vil kunne få virkninger for fugl. Etter NVEs vurdering vil virkningene ikke være av et slikt omfang at dette kan være til hinder for utbygging.

NVE har fastsatt en rekke vilkår til konsesjonene, blant annet krav om dokumentasjon på nettkapasitet, krav om utarbeidelse av miljø- og transportplan, og krav om garantistillelse som sikrer kostnadsdekning for fjerning av turbinene og istandsetting av området etter endt driftsperiode.