Gårdeier anker fengselsdom etter isras

En gårdeier og en driftssjef er dømt til henholdsvis 75 og 60 dagers fengsel etter at en isblokk falt fra en bygård i Oslo og skadet en mann alvorlig. Begge anker dommen.

Robin A. Vedvik Helmersen, som ble alvorlig skadd da den store isblokken falt ned fra taket av bygården på Frogner 16. mars 2010, er i Oslo tingrett tilkjent 500.000 kroner i oppreisning for ikke økonomiske tap. I tillegg må selskapet Sandvold Bolig AS betale en bot på 2 millioner kroner.

Gårdeier Kenneth Sandvold kommer til å anke alle punkter i dommen som falt i tingretten torsdag, opplyser forsvareren hans, advokat Cato Schiøtz til NTB.

Rutiner

– Denne saken har vært en stor utfordring. Alle vil jo at den skadelidende skal få så gode rammebetingelser som mulig, men her har tingretten tøyet jussen. Det er første gang noen er dømt til fengselsstraff for et takras. Gårdeieren er dømt for å ha for dårlige generelle rutiner, men vitner bekrefter at rutinene var bedre enn vanlig. Her har dommerne vært selektive, sier forsvareren.

Willy Sandvold var driftsleder for boligen. Han er i tingretten dømt til 60 dagers fengsel. Også han anker alle dommens deler, opplyser forsvareren, advokat Harald Stabell.

– Han er skuffet over utfallet. Min klient har hele tiden ment at han ikke har opptrådt uaktsomt og at han har arbeidet for å hindre takras. Han ser på dette som en ulykke som er tragisk for alle parter, mest for den skadde, men også for gårdeieren og ham selv, sier Stabell til NTB.

Erstatningskrav

Dommen var helt i tråd med aktors påstand.

Helmersens bistandsadvokat, Christian Lundin, har varslet at et erstatningskrav etter en dom vil ligge på godt over 10 millioner kroner.

Påtalemyndigheten mener gårdeieren hadde fått advarsel om at det var mye snø og is på taket og at det forelå rasfare, uten å gjøre noe med det. Et tema under rettssaken har vært hvilket tak isblokken faktisk raste fra, og aktor mener det ikke er tvil om at det var fra den aktuelle bygården.