Bolig er den beste investeringen

En fersk befolkningsundersøkelse fra GARANTI Eiendomsmegling viser at to av tre personer mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest.

I undersøkelsen som er foretatt blant et utvalg på 1900 personer i Norge holder 67 prosent en knapp på bolig som den beste langsiktige investeringen, mens 13 prosent sier det samme om bankinnskudd. 9 prosent mener investering i aksjer eller obligasjoner er den beste investeringen. I en tilsvarende undersøkelse fra i fjor høst mente 65 prosent at bolig er den beste investeringen.

– Det er typisk norsk å investere i bolig fremfor for eksempel aksjer. Nordmenn har et nært forhold til egen bolig. Vi eier bolig fremfor å leie og vi ligger på verdenstoppen når det gjelder å bruke tid og penger på oppussing og interiør. I tillegg til å være en nødvendighet for de fleste, har investering i bolig ført til at mange over tid har fått en solid egenkapital, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i GARANTI Eiendomsmegling.

Færre har stort boliglån

I undersøkelsen oppgir også 9 prosent av Norges befolkning at de har et boliglån som utgjør mer enn 80 prosent av verdien på boligen. Blant de som typisk er i etableringsfasen (de mellom 30 og 39 år) er andelen 20 prosent. I den tilsvarende undersøkelsen fra i fjor høst var andelen i hele befolkningen 12 prosent, og blant de i etableringsfasen var andelen 23 prosent. I tillegg oppgir 30 prosent av hele befolkningen at de ikke har boliglån. Dette er en oppgang fra 27 prosent i den forrige undersøkelsen.

- Tallene vitner om en sunn økonomi hos boligeiere. Andelen som har boliglån synker, samtidig som belåningsgraden blant de som har boliglån går ned. Folk er flinke til å betale ned på lån, samtidig som stigende priser gir lavere belåningsgrad. Prisstatistikk fra GARANTI viser at prisene på borettslagsboliger har steget med 8,9 prosent i perioden mellom undersøkelsen i vår og i fjor høst. Tall fra EFF og NEF viser at prisene på boliger formidlet gjennom Finn.no har steget med 8,1 prosent i samme periode, sier Drogseth.

Undersøkelsen er gjennomført av Perduco i mai 2011 blant et tilfeldig utvalg av 1900 personer i befolkningen.