Over to mill. kroner for en borettslagsleilighet

For første gang viser NBBLs landsomfattende prisstatistikk at gjennomsnittsprisen for en brukt borettslagsbolig har passert 2 millioner kroner. Da er også boligenes andel av fellesgjelden tatt med i totalprisen.

NBBLs boligprisstatistikk viser at boligprisene har steget med 3 prosent fra første til andre kvartal i år. På årsbasis har prisene steget med over 9 prosent.

- Prisøkningen på borettslagsboliger er helt på linje med hva Norges Eiendomsmegler­forbunds statistikk viser for hele boligmarkedet. I en periode hvor boligmarkedet etter vår smak er i overkant hett er det tilfredsstillende å kunne konstatere at markedet vurderer borettslagsboliger som et like godt kjøp som andre typer eierboliger, påpeker ass. dir. Tore Johannesen i NBBL.

Ser vi på utviklingen i de største byene har prisene i Oslo, Bergen og Trondheim i første kvartal fulgt landsgjennomsnittet, mens Stavanger og Tromsø har en noe mer beskjeden vekst. Antall omsatte boliger holder seg omtrent på samme nivå som i andre kvartal i fjor.

- Bare siden i fjor høst har prislappen på en borettslagsbolig økt med over 150 000 kroner. Samtidig så vi under finanskrisa hvor sårbart boligmarkedet er; nærmest over natta stoppet folk å kjøpe bolig, prisene falt og boligbyggingen stupte. Det er derfor å håpe at boligmarkedet nå går inn i en mer stabil fase der veksten er mer på linje med prisutviklingen generelt i samfunnet, framholder Tore Johannesen.

De stadig høyere boligprisene representerer en særlig utfordring for de som skal inn på boligmarkedet for første gang. Samtidig stimulerer boligprisveksten til nybygging, økt boligtilbud og en stabil prisutvikling på boliger over tid.

- Den viktigste faktoren for å holde boligprisene på et akseptabelt nivå er å sikre nok boliger til alle. Befolkningen i sentrale områder vokser for tiden betydelig, derfor er det nødvendig å bygge flere nye boliger. For at utbyggerne skal våge å sette i gang nye prosjekter, må forventningene i markedet om fortsatt økning i boligprisene være til stede. På den annen side tror vi at en lavere og mer moderat prisvekst enn hva som har vært tilfelle det siste halvåret, vil være en forutsetning for en god og stabil utvikling i boligmarkedet over tid, understreker Tore Johannesen i NBBL.

 

Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) er en interesseorganisasjon for 64 boligbyggelag i Norge. Til sammen har boligbyggelagene nærmere 250 000 tilknyttede borettslagsboliger. NBBLs bolig­prisstatistikk henter sitt utvalg fra markedsomsetninger av disse brukte borettslagsboligene.