- Vis hensyn til asfaltarbeiderne i sommer

Det har aldri før blitt asfaltert like mye vei i Norge som i år. Samtidig har aldri asfaltarbeiderne langs ferieveiene vært like utsatt for skader og ulykker. Utålmodige og uforsiktige sjåfører gjør veien til en unødvendig farlig arbeidsplass.

- Vi er bekymret for våre kolleger som befinner seg ute på veiene. Det virker som alle bilister ønsker seg bedre veier, men enkelte har ikke tid til å vente litt i bilen når jobben gjøres. Dette fører til farlige situasjoner og høy risiko for skader og ulykker. Vi vil oppfordre alle sjåfører til å vise hensyn i sommer, slik at både asfaltarbeidere og bilister kommer hele hjem, sier Arne Aaberg, adm. direktør i Foreningen Asfalt og Veiservice.

Det skal settes ny asfaltrekord i Norge i sommer. 2000 fagarbeidere skal sørge for at 4000 kilometer statlige, fylkeskommunale og kommunale veier får nytt asfaltdekke. Samtidig viser asfaltbedriftenes statistikk at en stor del av registrerte uønskede hendelser forårsaket av tredjepart, oppstår i typiske ferietider.

- Den høye asfalteringsaktiviteten gjør at asfaltarbeiderne blir ekstra utsatt for uforsvarlig kjøring fra stressede feriebilister. Vi får høre de utroligste historier fra kollegene våre ute på veiene. Det er mange eksempler på bilister som foretar halsbrekkende forbikjøringer i svært høy fart, eller som skaper farlige situasjoner fordi sjåførene ikke følger skiltingen. Senest i forrige uke hadde vi et tilfelle på E6 ved Otta der en bil bak i køen brøt ut, kjørte nesten på trafikkdirigenten som forsøkte å stoppe ham, traff en av våre ansatte med speilet da han passerte arbeidsstedet, før han ble stoppet av trafikkdirigenten i andre enden. Sånn kan vi rett og slett ikke ha det, sier Aaberg.

Statens vegvesen har utarbeidet gode og strenge regler for skilting, og hvordan trafikken skal avvikles forbi arbeidsstedet.

- Det er et alternativ er å stenge veiene mens asfalteringsarbeidene pågår, men av hensyn til trafikkavviklingen er ikke dette en optimal løsning. Derfor foregår mye av vedlikeholdsarbeidet om natten, slik at det er til minst mulig hinder for trafikantene. Den store asfalteringsaktiviteten på veiene i sommer vil komme bilistene til gode, men de må være tålmodige og bidra til at opprustningen av veiene kan gjøres uten å sette asfaltarbeidernes liv og helse i fare, sier Aaberg.

Asfaltbedriftene har i forkant av årets asfaltsesong fokusert på opplæring og bevisstgjøring av sine ansatte, slik at sikkerheten på arbeidsplassen skal bli så god som overhode mulig. Bilistene må imidlertid også ta sin del av dette ansvaret.

- Vi ønsker å komme med en klar oppfordring til bilistene på norske sommerveier: Vis hensyn, følg skilting, sett ned farten og la asfaltarbeiderne få gjøre jobben sin uten at det oppstår farlige situasjoner som kan føre til skader og alvorlige ulykker, sier Aaberg.