Store vannskader etter storm i København

København våknet søndag til store vannskader etter at et voldsomt skybrudd med tusener av lyn rammet byen kvelden før.

København kan bli kanalby

Et kanalsystem kan redde København fra framtidige oversvømmelser.

Det mener Københavns Energi (KE), som har ansvar for kloakksystemet i den danske hovedstaden. Denne helgen ble mange av byens gater oversvømmet da byen ble rammet av århundrets verste skybrudd.

Kanaler kan bli en aktuell løsning fordi det vil være for dyrt å utvide kloakknettet, skriver avisa Politiken.

– Vi vil overveie et kanalsystem, slik vi kjenner det fra Amsterdam og byer i Asia. Vi vil sikre oss at vann i gatene strømmer i en planlagt retning mot grønne områder, sier Per Jacobsen, direktør for vann og avløp i KE.

– Derfra skal det være kanaler som kan lede vannet videre ut til kysten, sier Per Jacobsen til Politiken.

KE får støtte hos Danmarks miljøminister Karen Ellemann, som nå sier hun vil legge fram et lovforslag som skal gi kommunene nye muligheter til å bygge kanaler, bassenger og reservoarer.

Københavns byråd for miljø og teknikk, Ayfer Baykal, er derimot ikke overbevist om at kanaler er riktig løsning.

– Men vi skal se på om det er områder som kan brukes som bassenger eller annet for å samle opp regnvann, så det ikke belaster kloakknettet, sier hun.

Foruten oversvømmelser av veier og togstrekninger førte regnværet i helgen til strømbrudd og problemer med telefonnettet i København.

Oversvømte veier og jernbaner, stengte kjøpesentre, branner etter lydnedslag og flere tusen strømløse boliger. Det var noen av resultatene av uværet i Danmark og Sør-Sverige.

I København ble det registrert 150 millimeter nedbør på to timer, dobbelt så mye som det normalt kommer på en måned.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende, sier Frank Nielsen, meteorolog ved Danmarks meteorologiske institutt.

Deler av telefonnettet var søndag morgen ute av drift, blant annet politiets telefoner, etter at det ble registrert 5.000 lyn. Alarmnummeret 112 er imidlertid tilgjengelig.

Gater til elver
I den danske hovedstaden førte den voldsomme nedbøren til oversvømte kjellere og kloakkanlegg og ufremkommelige veier. Brannvesenet i byen ble utkalt 120 ganger til oversvømmelser og branner forårsaket av lynnedslagene.

Blant annet Rigshospitalets kjeller sto under vann, og i Lyngby på Nordsjælland sto en ungdomsskole i brann, muligens etter lynnedslag.

Mange gater i sentrum av København ble forvandlet til elver, og politiet advarte bilister mot vannplaning på veiene. Motorveien til Helsingør var blant mange veier som måtte stenges for trafikk.

Både jernbane- og metrotrafikk ble rammet, og det var forsinkelser på opptil 90 minutter. En stund var det umulig for togene å kjøre inn på Hovedbanegården.

Tivoli ble stengt og evakuert på grunn av de store vannmassene, og en stund var 10.000 husstander uten strøm.

Naken regndans
Også Roskilde-festivalen ble rammet av skybrudd med kraftig lyn og torden i 21-tiden lørdag kveld.

Mange av festivaldeltakerne droppet tøyet og kastet seg ut i en naken regndans i ankeldyp søle foran Orange Scene. De fleste lot seg ikke skremme av nedbøren og ble stående i lange køer til kveldens konserter, mens bandenes teknikere jobbet intenst med å berge kostbart lydutstyr.

Copenhagen Jazz Festival ble hardt rammet og måtte avlyse en rekke konserter.

Tusener av lynnedslag
Det var først og fremst Östergötland og Småland som ble rammet av uværet i Sverige. Det ble registrert 20.000 lynnedslag, og i perioder var 2.500 husholdninger i Norrköpings-området uten strøm.

I Bestorp utenfor Linköping falt det 120 millimeter nedbør på under to timer lørdag ettermiddag. I Linköping og Mjölby forårsaket lynnedslag en rekke branner. Flere kjøpesentre måtte stenge da de mistet strømmen.

I området rundt Lund var det så mange oversvømte kjellere at redningstjenesten måtte gi opp, skriver Expressen.

– Vi håndterer det bare gjennom rådgivning. Det er ingen vits i å pumpe ut vannet hvis det er like mye vann utenfor, sier Mats Nilsson ved Rädningstjänsten Syd.